En mand og en kvinde står, og kigger op på hinanden med røg omkring dem.

Et dramatisk blik ind i Grønlands historie

Det Kongelige Teater i København gav scenen til Grønland, da de i januar viste urpremieren af ”Præsten og åndemaneren” skrevet af grønlænderen Makka Kleist. Forestillingen gav et dramatisk og indsigtsfuld kig ind i starten på Grønland og Danmarks fælles historie.

Grønlænderen Makka Kleist stillede sig frem på scenen sammen med sin mand, Svenn B. Syrin, på Det Kgl. Teater i januar og viste en gribende forestilling af mødet mellem den danske-norske præst Hans Egede og den grønlandske åndemaner Inuk med Makkas nye teaterstykke ”Præsten og åndemaneren”. Denne nye fortælling blev vist sammen med hendes lidt ældre teaterforestilling ”Udsigt”, som gav et blik ind i en ældre kvindes minder i en tid fyldt med forandringer.

Begge forestillinger, som er skrevet af Makka Kleist, blev iscenesat af teaterleder og instruktør Hanne Trap Friis fra Teater freezeProductions, og blev produceret med et grønlandsk/dansk produktionshold.

Et virvar af visuel og auditiv fremstilling

”Præsten og åndemaneren” som viser mødet mellem præsten Hans Egede og åndemaneren Inuk er baseret på tekster fra Hans Egedes dagbøger samt Inuits historier. Her bliver der vist et dramatisk møde mellem to mennesker med forskellige opfattelser af verdenen, og giver en indsigt ind i, hvordan tidligere tiders handlinger kan mærkes helt frem til nutiden.

Mødet mellem præsten og åndemaneren fra forskellige verdener fremstilles som en dialog, hvor forestillingen så bliver understøttet af et gribende filmisk univers, visuelle installationer og et moderne musikalsk lydspor kombineret med strubesang og kirkeklokker.

Minderne af en ældre kvinde

”Udsigt” er en soloforestilling af Makka, som indtager rollen af en ældre grønlandsk kvinde og begiver sig ud i en bevægende monolog, hvor kvinden dykker ned i sine minder og giver et blik ind i urbaniseringsprocessen af Grønland i 1970’erne. Den humoristiske og smukke fortælling er baseret på virkelige historier og viser, hvordan livet kan forandres ved blot at flytte fra en bygd til en by.

På nuværende tidspunkt arbejder Hanne Trap Friis tæt sammen med Grønlands Nationalteater, for at bringe forestillingen ”Præsten og åndemaneren” til publikum i Grønland indenfor de næste to år.

Forestillingerne er støttet af NAPA, Statens Kunstfond, Århus Kommunes Kunstråd, Wilhelm Hansen Fonden og Salling Fonden.

Fakta om teaterstykkerne:

PRÆSTEN & ÅNDEMANEREN

Manus: Makka Kleist (GL)
Skuespil: Makka Kleist (GL) og Svenn B. Syrin (NO)
Instruktion: Hanne Trap Friis (DK)
Scenografi: Maya Sialuk Jacobsen (GL)
Musik: Hans Ole Amossen (GL)
Lys: Morten Ladefoged (DK)
Film: Mikael Lindskov Jacobsen
Kostumer: Bibi Chemitz (GL/DK)
Koncept: Hanne Trap Friis og Makka Kleist (efter oplæg fra Leise Johnsen (Det Grønlandske Hus København):

En kvindes ansigt er indrammet af en hul grønlandsk tromme.

UDSIGT

Manus: Makka Kleist (GL) og bearbejdelse af Hanne Trap Friis (DK)
Skuespil: Makka Kleist (GL)
Instruktion: Hanne Trap Friis (DK)
Film: Anorak Film (GL)
Filmsklips: Mikael Lindskov Jakobsen (GL)
Lys: Morten Ladefoged (DK)

En kvinde, som sidder ved et bord alene på en teaterscene peger ud mod publikum.

Del

Gik du glip af disse nyheder?
Unison Strings øver - foto af Unison Strings
Nordiske strygere i Grønland

Den nordiske strygergruppe Unison Strings har lavet workshops for børn og unge og spillet koncerter i Grønland Siden 2014 har den internordiske klassiske strygerfestival, Unison Strings Festival – Greenland, hvert år inviteret strygerelever og professionelle strygere fra Grønland, Færøerne, Island og Danmark til 10 intense

Læs mere »
Det første webinar for Arktisk Samarbejdsprogram afholdt

Nordens institut i Grønland / NAPA og Ilisimatusarfik har afholdt det første infomøde om Arktisk Samarbejdsprogram den 18. januar 2022, der blev afholdt online som webinar. Der var omkring 70 deltagere fra bl.a. Grønland, Danmark, Norge, Finland og Island. På webinaret blev der informeret om

Læs mere »
Ny undervisningsbog om lov og demokrati

Nuuk Kunstmuseum og kunstner Stine Marie Jacobsen har udgivet en undervisningsbog om lov og demokrati under projektet Law Shifters. Law Shifters er et kunstprojekt målrettet børn og unge af kunstner Stine Marie Jacobsen. I 2019 var projektet på Nuuk Kunstmuseum. Law Shifters har gennem de

Læs mere »
Seneste nyheder fra NAPA