Teaterforestillingen Tarnima Nammatai er på turne

På billedet ses Naleraq Eugenius, Nukakkuluk Kreutzmann, Rasmus Lyberth, Hans Ole Amossen, Karina Møller og Klaus Geisler.

I foråret 2021 producerede Teater freezeProductions teaterforestillingen Tarnima Nammatai med støtte fra Socialstyrelsen, Statens Kunstfond, NAPAs kulturstøtteprogram, Katuaq, Århus Kommune, Nunafonden og Nuuk Lokaludvalg.

Forestillingen turnerede med stor succes i Sydgrønland og blev vist i Nuuk i foråret 2021. Lige nu turnerer nu teaterstykket i byer nord for Nuuk. Med stor støtte fra bl.a. Socialstyrelsen og Nuna Fonden.

Forestillingen bliver vist i Uummannaq, Qasigiannguit, Aasiaat, Qeqertarsuaq, Ilulissat, Sisimiut og Maniitsoq.

Turneliv
“Vi tager flyet fra Nuuk.. ja vi skal faktisk med tre fly og en helikopter til Uummannaq som er vores første sted. Uummannaq med det smukke hjerteformede bjerg , samt det kendte børnehjem Uummannaq. Når vi flyver ind over øen, er det som den strækker sig imod os. Lyset kravler op af bjerget og slænger sig ned på den anden side. Der er stejle gader og slædehundene står på klipperne rundt omkring og i byen.

 Uummannaq er storslået og smuk. Vi når både besøg af borgmesteren i børnehjemmet hvor vi bor, og kaffemik hos de lokale. Og vi bliver forkælet af al den gode skønne mad og af samtaler og latter.

Det er søndag den 3. oktober. Rundt om hjørnet fra børnehjemmet er hallen, hvor vi skal spille og lave udstillingen med billederne fra projektet. Det er en skøn stor hal, og vi stiller op. Scenen er ikke så stor, så skuespillerne har rettet deres arrangement (bevægelsesmønster på scenen) ind, og lyset er etableret så forestillingen kan passe til størrelsen af scenen. Folk kommer ca. kl. 18.45 , men vi har sagt at dørene først skal åbnes et kvarter før, dvs. kl 19.15 så heldigvis er der mange som nyder billederne af Rasmus Lyberth, Gukki Nuka, Jokke Rosing og Paarma Brandt, før de går ind i salen. Billederne har vi udstillet i venterummet for publikum.

Lidt over 19.30 er der stadig folk på vej. Der har sat ca. 300 stole op, men vi har problemer med plads, – heldigvis er der bænke i hallen og folk får plads. I alt ca. 375 publikummer ser forestillignen. Det er vigtigt for os at alle får plads. Beredskabet er der også. Forestillingen handler om seksuelle overgreb , og om kærlighed og håb.. og det kan være nogle reagerer voldsomt.

Derfor dette skønne samarbejde med Killiliisa /Socialstyrelsen. I Sydgrønland kom der flere og fik samtale efter vi havde været dernede, – så det er vigtigt der er nogle til at samle op. Vi ved at forestillingen er stærk, og virker healende for de fleste og smuk også. Og vi vil at forestillingen skal bryde tabu, og lade folk få hjælp og åbne op for samtalen. Men nogle mennesker har brug for snak, og hvis der også kommer flere frem med deres historier til behandlerne og hermed får hjælp, er vi også glade. God kunst kan kombineres med oplysning og udvikling.

Aftenen går godt, folk reagerer med klapsalver og stående ovationer. Hvor er det skønt. Vi er lettede, nu er den store turne kommet godt i gang. Borgmesteren og hans folk var glade, og én af embedsmændene kom over og omfavnede mig og sagde, at det er en gave.

Hun skrev senere på Facebook: ”Kære medborger. Jeg har her til aften set forestillingen som er på turné i Uummannaq. Forestillingen handler om seksuelle overgreb og alle de følelser der opstår ved overgreb.

Børnenes følelser, pigernes følelser, drengenes følelser, forældrenes følelser, overgriberens følelser. Problemer med overgreb er et meget stort problem i vores land, og de skal stoppes. Her viser man vejen via forestillingen. Håber I kommer og ser forestillingen når den kommer til jeres by. Overgreb skal stoppes.”

Som i Sydgrønland – og i Nuuk er der stærke reaktioner, og mange glade reaktioner. Det er godt at scenekunsten kan komme ud til så mange.

 Vi har en dejlig afsluttende aften på Børnehjemmet, og jeg tænker på hvor mange skønne mennesker vi møder. Og det var blot det første stop.

I morgen skal vi videre til Qasigiannguit. Turneen er godt begyndt og vi glæder os allerede til at spille for de næste publikummer”.

Hanne Trap Friis, Teaterdirektør

Teaterdirektøren Hanne Trap Friis

Del

Andet nyt
2 unge grønlændere med på nordisk ungemøde

På billedet fra venstre ses Karen Olsen-Lyberth, færingen Sanna Nolsøe-Djurhuus og Nina Titussen fra Sukorseq. Foto: Morten Rude 2 unge grønlændere fra Sorlak og Sukorseq har været på Ungetræning sammen med en masse andre unge fra hele Norden d. 1.-3. oktober 2021. 50 unge fra

Læs mere »
Ny undervisningsbog om lov og demokrati

Nuuk Kunstmuseum og kunstner Stine Marie Jacobsen har udgivet en undervisningsbog om lov og demokrati under projektet Law Shifters. Law Shifters er et kunstprojekt målrettet børn og unge af kunstner Stine Marie Jacobsen. I 2019 var projektet på Nuuk Kunstmuseum. Law Shifters har gennem de

Læs mere »