Andachan Live på Hotel Sisimiut under Arctic Sounds

Arktiske perspektiver og nordiske toner til Arctic Sounds i Sisimiut

En rejseberetning fra da NAPA deltog med workshops, netværk og nordisk islæt på Grønlands største musikfestival Arctic Sounds i Sisimiut.

Arctic Sounds 2021 udspillede sig over to weekender i april. Grønlandske og arktiske artister var samlet i Sisimiut for at fejre musikken, samspillet og de kunstneriske relationer. Alle koncerter var komplet udsolgt – glæden og taknemmeligheden over at kunne nyde koncerterne og kulturen var tydelig. Både hos publikum og hos artisterne. På programmet var bl.a. ÎVA, Da Bartali Crew, FINNi, Andachan, Ivaana og Zika.

Festivalen bestod af små intimkoncerter i kirken, store koncerter i kulturhuset Taseralik og i Katersortarfik (forsamlingshuset) og koncerter specielt for børn og unge på Hotel Sisimiut. Derudover var der også et væld af andre aktiviteter: netværksmøder, masterclasses og workshops. Arctic Sounds kalder sine workshops for ‘Nordic playgrounds’ for at understrege udvekslingen, ligeværdigheden og det samskabende.

NAPA tog del i festivalen og arrangerede en stribe aktiviteter i samarbejde med Arctic Sounds. Formålet var at stimulere det nordiske samarbejde, på tværs af sprog og kulturer i det arktiske.

Do It Together
Sammen med Jacob Froberg, festivalleder for Arctic Sounds, arrangerede NAPA webinar om at udgive sin egen musik for musikere og musikiværksættere. Tre nordiske gæster var med via Zoom og holdt oplæg og bagefter stillede deltagerne spørgsmål. Arrangementet fandt sted på Serravik, musikskolen i Sisimiut, og eventet blev også streamet til musikere i Grønland. Helt i nordisk ånd gik temaet fra at være Do It Yourself (DIY) til at fokusere på Do It Together (DIT) og diskussionen drejede sig om fremtidens grønlandske musikliv – lokalt og i forhold til at få musikken ud i verden.
Vores gæster, som inspirerede og debatterede med deltagerne var:

Kristoffer Rom fra pladeselskabet Tambourhinoceros og Danske Uafhængige Pladeselskaber (DUP)
Musikeren Nana Jacobi fra HUN SOLO, som også optrådte med en online-koncert på Arctic Sounds
Kristian Blak fra det færøske pladeselskab TUTL.

Musikalske gnister
NAPA arrangerede også en “Nordic Playground” med temaet lydproduktion. Musikeren og produceren Jesper Skovgaard alias Noosfære, som optrådte på Nuuk Nordisk Kulturfestival 2019, guidede og inspirerede de musikalske nyskabelser via videoforbindelse. Under hans oplæg stillede vi spørgsmål og bagefter legede vi videre på egen hånd med lyde, knapper og effekter.

At Arctic Sounds blev huset af Serravik, Sisimiut musikskole, smittede også af på de aktiviteter der realiserede sig i løbet af festivalen. I løbet af kort tid gennemførte vi også en Nordic Playground for børn og unge i alderen 10-15 år om podcasts. Målet var at give børn og unge værktøjer til at realisere sig selv og udtrykke sig om at være ung i Grønland. I løbet af eftermiddagen snakkede vi om at lytte med store ører, om gyserhistorier, om lydbøger og vi lavede vores egne podcast-optagelser, som vi legede med og redigerede på computeren. Måske såede vi frøene til fremtidens podcast-stemmer?

Yndlingsord og modersmål
I løbet af festivaldagene lavede NAPA også seks interviews med indbyggere fra den vestgrønlandske by. Det blev til det fjerde afsnit af NAPA’s podcast, (N)ORD om nordiske sprog og ord. Afsnittet hedder “Hvad er dit yndlingsord på grønlandsk?”
De medvirkende er unge fra Serravik, Musikskolen i Sisimiut – Nanna, Iluuna og Apia – samt nogle af folkene bag festivalen: Laura Lennert Jensen, Kimmernaq K Heilmann og Salik Parbst Frederiksen.

Samling og udveksling
Når NAPA tager på rejse er det for at fremme det arktiske perspektiv. I Grønland er man underlagt vejret og må ofte improvisere og ændre planer. Det fik vi også at mærke under festivalen, hvor en storm forsinkede og forhindrede trafikken til og fra Sisimiut. Så handler det om at være kreativ, men det er vi heldigvis både vant til og gode til i Grønland.
Arctic Sounds er et knudepunkt og et oplagt vindue for samarbejde. Og som festivalleder Jacob Froberg sagde, er NAPA ikke bare en sponsor, men en vigtig samarbejdspartner. En betegnelse vi er meget tilfredse med på NAPA, fordi Arctic Sounds – ligesom NAPA – søger at facilitere og formidle nordisk samarbejde med arktisk forankring. Ofte bundet op på ‘sounds’, men ikke kun. For nogle gange handler det ikke om enten-eller, men om både-og.

Arctic Sounds

Arctic Sounds på Youtube, hvor man kan se nogle af årets koncerter

Fotos: Nuka Kristiansen, Maria Camilla Kristiansen og NAPA

Previous slide
Next slide
Andet nyt
Karen Ellemann besøger NAPA

Generalsekretæren for Nordisk Ministerråd, Karen Ellemann, fik en oplevelse af grønlandsk kultur under sit besøg hos NAPA. Besøget fandt sted i forbindelse med Karens deltagelse i Future Greenland-konferencen i Nuuk. NAPA er en kulturinstitution under Nordisk Ministerråd, der støtter og udvikler kunst- og kulturprojekter i

Læs mere »