Fart på Nordjobb for Grønlandske unge

Billede: I fremtiden kan det være Grønlandske nordjobbere, der serverer her i Geiranger, Norge.

Nordjobb er et tilbud til unge i alderen 18-30, som vil tage på sæsonarbejde i et andet nordisk land. Antallet af unge fra Grønland der søger Nordjobb er mangedoblet.

Nordjobb er for unge mellem 18 og 30 år, som vil arbejde i et andet nordisk land i en periode. Nordjobb finder jobs i hele Norden og sikre, at de unge der rejser har et sted at bo og får hjælp til det praktiske. De unge skal selv betale for rejsen. Erfaringen fra Nordjobb viser, at de unge både får oplevelser for livet, men også både kontakter og venskaber på tværs af Norden. Igennem årene har tusindvis af unge i Norden brugt ordningen, og det har været med at skabe en integreret region.

Der har i en årrække været 5-8 unge om året fra Grønland som har søgt job i et andet nordisk land. Alene i januar 2024 var der 20 ansøgere fra Grønland.

Forklaringen på den markante stigning er, at Foreningen Norden, fra 2023 fik opgaven med at formidle nordiske tilbud i Grønland. Foreningen valgte at sætte fokus på Nordjobb. Foreningen bad kunstneren Kuluk Helms om hjælp, til at lave en kampagne der kunne nå de unge i Grønland og motivere dem til at søge Nordjobb. Kuluk lavede tre TikTok-videoer med optagelser fra Island og Færøerne med fokus på stemningen og de mest nødvendige informationer om NordJobb. Det førte en masse unge til at besøge hjemmesiden www.nordjobb.org, hvor de kunne læse mere om stillingerne og sende deres ansøgninger.

Vi er egentlig enormt glade for, at vi kan hjælpe grønlandske unge med at komme ud i verden på en måde der er helt unik. Vi håber, at de får alletiders oplevelse med Nordjobb”, siger Benedikte Dahl Nielsen, der er formand for Foreningen Norden i Grønland.

NAPA havde succes med at række ud til folk via TikTok under rekruttering til AWG Kulturshow, men vi blev alligevel overraskede over, hvor godt folk har taget imod muligheden for at komme ud i nordens lande med NordJobb. Det er sådan et fedt tilbud, og vi håber de unge får nogle fantastiske oplevelser”, fortæller Kuluk Helms.

Billede: Kuluk Helms

Kampagnefakta efter 3 uger

Views i alt: 35.100

Likes i alt: 1984

Gemt i favorit i alt: 450

Antal ansøgere til Nordjobb: 20

Fakta om ansøgere

11 kvinder og 9 mænd

Følgende byer: Nuuk, Sisimiut, Qaqortoq, Maniitsoq, Kullorsuaq, Ilulissat, Nuussuaq, Uummannaq

NAPA laver en ny støtteordning

Der skabes først for alvor værdi for de unge, når de unge kommer afsted på Nordjobb. Og omkostningerne ved at rejse til og fra Grønland er en barriere. Derfor har NAPA – Nordens Institut i Grønland valgt at lave en forsøgsordning i 2024, med 3.000 kr. i rejsestøtte til maksimalt 20 Grønlandske unge, som skal på Nordjobb. Til gengæld for støtten, skal de unge fortælle om deres Nordjobb oplevelse på Nordjobbs hjemmeside. Ansøgere, der vil søge støtte til rejsen kan kontakte NAPA på napa@napa.gl.

Del

Gik du glip af disse nyheder?
Forfatterportrætter
Mød de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris

Den 14. april er der premiere på en ny serie med livestreamede forfattersamtaler med de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris. Hver uge skal vi møde nogle af de aktuelle forfattere for at tale om overlevelse, galskab, relationer, rejselyst, forfald og andre perspektiver, som deres værker

Læs mere »
Ny undervisningsbog om lov og demokrati

Nuuk Kunstmuseum og kunstner Stine Marie Jacobsen har udgivet en undervisningsbog om lov og demokrati under projektet Law Shifters. Law Shifters er et kunstprojekt målrettet børn og unge af kunstner Stine Marie Jacobsen. I 2019 var projektet på Nuuk Kunstmuseum. Law Shifters har gennem de

Læs mere »
Det er menneskene som betyr noe

Så var det tid for å si farvel. Noen ganger er det andre som er bedre til å sette ord på hvordan jeg er som leder, enn meg selv. Nina sa det så fint i avskjedstalen hun holdt på min avskjedsresepsjon: Du kan læse hele

Læs mere »