Stigende antal ansøgere fra Grønland til NAPA’s Kulturstøtteprogram

For første gang siden 2018 oplever NAPA en stigning i antallet af ansøgere til Kulturstøtteprogrammet fra Grønland sammenlignet med ansøgere fra det øvrige Norden. Denne udvikling signalerer en positiv udvikling inden for det grønlandske kunst- og kulturliv og understreger NAPAs voksende rolle som del af dette kulturliv

I 2023 fik NAPA, Nordens Institut i Grønland i alt 156 ansøgninger til Kulturstøtteprogrammet. Af de 156 ansøgninger kom 86 fra ansøgere bosat i Grønland, mens de resterende 70 kom fra det øvrige Norden. Dette repræsenterer en milepæl, da det er første gang siden 2018, at NAPA har modtaget flere ansøgninger fra Grønland end fra det øvrige Norden. Ud af disse ansøgninger blev 61 ansøgere bevilget støtte til deres kreative projekter. 

Kulturstøtteprogrammet for 2023 afspejler en bred vifte af kunst- og kulturaktiviteter. Flest ansøgninger har musik, film og projekter rettet mod unge i fokus. Kulturstøttepuljen skal både støtte samarbejde i Grønland og samarbejde med Grønland i resten af verden.  

Et eksempel på et støttet projekt, som viser Grønland i udlandet er en traditionel kajakbygningsworkshop, der fandt sted på Åland. Maligiaq Padilla, en erfaren grønlandsk kajakbygger og ni-dobbelt grønlandsmester i kajak, delte sin ekspertise med lokale kajakentusiaster på Åland sammen med en ung dreng fra børnehjemmet i Uummannaq. Dette projekt blev realiseret i samarbejde med Nordens Institut på Åland (NIPÅ), hvilket skabte en meningsfuld kulturel udveksling og inspirerede de lokale kajakentusiaster på Åland. 

(Billede: Nya Åland)

Et eksempel på et projekt, der støttede samarbejde i Grønland er en projektuge i Nordgrønland, hvor elever i folkeskolen i Kullorsuaq blev introduceret til skak, cirkus, film og dans. Dette initiativ blev udført i samarbejde med den islandske skakforening, “Hrokurinn,” og foreningen “Vinátta í verki.” Projektugen, der omfattede forskellige kunstneriske discipliner, blev en succes og bidrog til at styrke kulturelle bånd mellem Island og Grønland. 

(Billede: Avannaata Kommunia)

NAPA ser positivt på den stigende interesse og deltagelse i Kulturstøtteprogrammet og fortsætter med at støtte og fremme det mangfoldige kunstneriske talent i Grønland og det nordiske samfund. Dette understreger vigtigheden af at bevare og fremme kulturel udveksling for at berige samfundet og skabe en platform for kunstnere og kulturaktører at blomstre. 

Formålet med NAPAs kulturstøtteprogram er at bidrage til, at Norden bliver verdens mest integrerede og bæredygtige region. Det skal vi gøre ved at støtte kulturprojekter, som bygger på holdbare samarbejde mellem nordiske og nordisk-arktiske aktører. I 2024 vil der være 3.050.000 kroner til uddeling fra Kulturstøtteprogrammet. NAPA arbejder for, at arktiske perspektiver bliver set og anerkendt i Norden og verden.  

Kulturstøtteprogrammet skal sikre et bredt forankret kultursamarbejde, som udvikler fællesskaber og forståelse mellem indbyggere i Norden. Vi ønsker at flere mennesker og organisationer får øget viden om og større interesse for nordisk kultursamarbejde med fokus på Grønland. 

For ansøgninger op til 99.999 kroner er der ansøgningsfrister den 15. i hver måned undtagen juli. For ansøgninger op til 200.000 kroner er der ansøgningsfrister den 1. februar og 1. september.  

Kontakt NAPA på napa@napa.gl for sparring og rådgivning, hvis du har en idé til et projekt. 

Her kan du se tal og fakta over, hvad vi har opnået med vores kulturstøtte: Del

Gik du glip af disse nyheder?
Det første webinar for Arktisk Samarbejdsprogram afholdt

Nordens institut i Grønland / NAPA og Ilisimatusarfik har afholdt det første infomøde om Arktisk Samarbejdsprogram den 18. januar 2022, der blev afholdt online som webinar. Der var omkring 70 deltagere fra bl.a. Grønland, Danmark, Norge, Finland og Island. På webinaret blev der informeret om

Læs mere »
Nordisk Kulturkontakt, Helsinki
Søg støtte til dit nordiske projekt

Mulighederne for at få støtte til kulturprojekter i Norden er mange. NAPA’s Kulturstøtteprogram er én af dem, men der er mange andre. Flere puljer kan søges via Nordisk Kulturkontakt, som er en nordisk kulturinstitution i Helsingfors i Finland Nordisk Kulturkontakt administrerer Nordisk Ministerråds støtteprogram for

Læs mere »
Borgere fra Diskobugtens byer mødtes med NAPA

NAPAs medarbejdere er nu tilbage i Nuuk efter rejsen til Diskobugtens alle 5 byer i juni 2021 Vi mødtes med friske elever, lærere og skoleinspektører på skolerne for at fortælle om deres nordiske muligheder herunder Nordplus og Vi er Vestnorden. Om aftenen holdt vi NAPA’s

Læs mere »
Aqqaluk Lynge holder oplæg til Vågn med NAPA
Aqqaluk Lynge besøgte Vågn med NAPA

Grønland og den store verden var temaet, da den grønlandske tidligere politiker og en af grundlæggerne til det politiske parti Inuit Ataqatigiit og forfatter Aqqaluk Lynge besøgte Vågn med NAPA På en ellers ganske almindelig fredag i Nuuk med let tøvejr havde vi et fornemt

Læs mere »