Projekt om sø-sikkerhed for unge i Grønland lakker mod enden: Vi skal være bedre til at tage redningsvesten på
På trods af pandemien, så er det lykkes for NorSafe og Imarsiornermik Ilinniarfik at tilbyde kurser om sø-sikkerhed til ældste trinnene i landets folkeskoler.
Et treårigt projekt iværksat af Grønlands Udenrigsdepartement og Nordisk Ministerråd i anledning af det danske formandskab, NorSafe, er ved at blive afsluttet.
Det er et projekt, der har haft to formål – flere elever til de nordiske landes maritime skoler og uddannelser, og ikke mindst bedre sikkerhedsforhold for sejlere i Grønland. Projektet startede i 2019 og afslutter ved udgangen af 2022.
Det er Pipaluk Lykke fra Grønland, der har været projektchef i NorSafe. Og hun nævner, at projektet oprindeligt handlede om sø-sikkerhed i hele Norden, men de kunne hurtigt se, at det oftest er i Grønland, hvor der er sejlads-ulykker med døden til følge.
I Grønland er vi nemlig desværre ikke særlig gode til at tage redningsvesten på under sejlads. Grønlands Politi oplyser, der var fem personer der døde i to forskellige ulykker ud af politiets 45 SAR-operationer til søs i 2021.
– Grønlands Politi og Arktisk Kommando, som står for SAR-operationer i landet, melder, at ulykkerne oftest sker ved sejlads i mindre åbne både, fortæller Pipaluk Lykke og fortsætter:
– Som statistikken også nævner, så findes hovedparten af de omkomne aldrig. I stedet synker de i det enorme farvand, for at aldrig at give de efterladte ro og vished. Stort set ingen af de omkomne bærer redningsvest eller anden flydeordning.
Det er oftest mænd i den arbejdsduelig alder, mange gange med familien, som lader livet på den måde, og dødsfaldende er koncentrerede i Nuuk-området, omkring Tasiilaq i øst og i Diskobugt på Grønlands vestkyst.
Mangel på lovgivning om redningsveste
Pipaluk Lykke påpeger, at den helt store årsag til den sørgelige statistik er, at vi ikke har nogen lov om, at man skal have redningsveste på under sejlads.
Det er kun et krav, at man har godkendte redningsveste ombord til alle på fartøjet. En simpel redningsvest kan nemlig betyde rigtig meget. Vesten kan både redde liv, ved at holde en person flydende i vandet. I værste fald, hvis den forulykket ikke overlever, kan man i det mindste finde personen.
– Da jeg selv startede på projektet, var jeg også af den tro, at hvis jeg faldt i vandet ved sejlads, så ville jeg jo nok dø i løbet af to minutter. Men det tal er faktisk ikke sandt, forklarer Pipaluk Lykke og fortsætter:
– Al statistik siger, at hvis du falder i vandet, der for eksempel er tre grader varmt, og hvis du har en redningsvest på, så kan du holde dit hjerte i gang i cirka 60 minutter, og det er fint nok lang tid til at andre folk kan finde dig, hvis du er faldet i vandet eller at en helikopter kan finde dig.
Pipaluk Lykke mener, at lovgivningen om redningsveste bør tilpasses i Grønland, på en måde, så det er et krav, at man under sejladsen har redningsvesten på. Desuden foreslår hun, at hvis man ansøger om at få licens til fiskeri og fangst, at man kun kan få det, hvis man har et kursus i sø-sikkerhed.
De unge lærer om sø-sikkerhed
I forbindelse med NorSafe projektet tilbød Imarsiornermik Ilinniarfik, Grønlands Maritime Center, kurser i grundlæggende sø-sikkerhed, førstehjælp og navigation til unge mellem 13 og 19, for at sikre at den næste generation lærer om farerne ved søs.
Coronavirussen gjorde det desværre svært for projektet at komme ud til folkeskolerne i de første to år. Men i år har NorSafe besøgt flere skoler for at give kurser til ældstetrinnene i folkeskolerne.
– Vi blev desværre ramt af covid-19 restriktioner og alt var lukket ned i de første to år af projektet, men vi nåede at komme til Sisimiut og undervise på ældste trinnene dér, og på det her forår har Imarsiornermik Ilinniarfik været ude på nogle folkeskoler. Vi sendte i august også nye invitationer til folkeskolerne og fik mange tilmeldinger til kurset, siger Pipaluk Lykke.
Selvom NorSafe-projektet afslutter, så har Grønlands Maritime Center ingen ikke planer om at stoppe med at tilbyde kurser i sø-sikkerhed til de unge. Man kan derfor kontakte maritimecenteret for at få tilbudt kurser i det nye år.
Enkelte tips til sø-sikkerhed
Man kan downloade app’en Grønlandsvogterne/Kalaallit Nunaata Alapernaatsui, som Arktisk Kommando har lavet. App’en kan bruges til observationer om nødstedte, eller hvis man selv er i fare.
Søfartsstyrelsen anbefaler, at man altid har vesten på. Desuden anbefaler styrelsen, at man tjekker sin vest, om den nu virker som den skal.
Man kan læse en guide om overlevelse i koldt vand, skrevet af IMO, den internationale maritime organisation, her:
https://eng.navigation.gl/media/9707/imo-guide-for-cold-water-survival-msc-1-circ-1185-rev-1.pdf
Gik du glip af disse nyheder?
Ansøgningsmodul til Arktisk Samarbejdsprogram lanceret!
NAPA og Ilisimatusarfik har fået lanceret hjemmesiden og ansøgningsmodulet til det Arktiske Samarbejdsprogram, efter Grønland overtog ansvaret for forvaltningen af puljen. Dermed kan projekter med fokus på bæredygtig udvikling i Arktis nu se frem til muligheden for at ansøge til puljen. Siden den endelige beslutning
’Den Lille Gudinde’: En fortælling om tro, forandring og valg
Hvordan ændrer de menneskelige trosmekanismer sig gennem tiden, og hvordan kan forandringen påvirke individer, som er forankret i disse overbevisninger? Det er blot nogle af de spørgsmål, som teaterforestillingen, ’Den Lille Gudinde’, forsøger at opklare gennem en blanding af de Vestlige og Østlige former for
2 unge grønlændere med på nordisk ungemøde
På billedet fra venstre ses Karen Olsen-Lyberth, færingen Sanna Nolsøe-Djurhuus og Nina Titussen fra Sukorseq. Foto: Morten Rude 2 unge grønlændere fra Sorlak og Sukorseq har været på Ungetræning sammen med en masse andre unge fra hele Norden d. 1.-3. oktober 2021. 50 unge fra
Borgere fra Diskobugtens byer mødtes med NAPA
NAPAs medarbejdere er nu tilbage i Nuuk efter rejsen til Diskobugtens alle 5 byer i juni 2021 Vi mødtes med friske elever, lærere og skoleinspektører på skolerne for at fortælle om deres nordiske muligheder herunder Nordplus og Vi er Vestnorden. Om aftenen holdt vi NAPA’s