Aqqaluk Lynge holder oplæg til Vågn med NAPA

Aqqaluk Lynge besøgte Vågn med NAPA

Grønland og den store verden var temaet, da den grønlandske tidligere politiker og en af grundlæggerne til det politiske parti Inuit Ataqatigiit og forfatter Aqqaluk Lynge besøgte Vågn med NAPA

På en ellers ganske almindelig fredag i Nuuk med let tøvejr havde vi et fornemt besøg til vores Vågn med NAPA-morgenarrangement. 

Den første fredag i hver måned inviterer NAPA på morgenmad og kulturel inspiration fra en gæst. I april måned var det Aqqaluk Lynge, som ud fra sine erfaringer i internationalt arbejde fortalte om “Grønland og arbejdet i Inuit Circumpolar Council (ICC) og den store verden herunder i FN”.

Aqqaluk Lynge er forfatter, mangeårig leder af Inuit Circumpolar Council (ICC) og næstformand i FN’s Permanent Forum for Oprindelige Folks Anliggender (2002-04). Han var initiativtager til dannelsen af partiet Inuit Ataqatigiit, og har været et mangeårigt medlem af daværende Landstinget (i dag Inatsisartut) og Landstyret (Naalakkersuisut) (1983-95, 2002-05).

I sit oplæg fortalte han blandt andet om, at det nordiske samarbejde har været inspirationskilde i oprettelsen af Inuit Circumpolar Council (ICC) og i arbejdet for oprindelige folks rettigheder, og kom også ind på arbejdet i Arktisk Råd.

Aqqaluk Lynge kom med betragtninger om miljø og råstoffer og Grønlands ejendomsret til undergrunden, og understregede behovet for nordisk samarbejde fremover.

Han fortalte også om sine tanker om hvordan det vil se ud, hvis Grønland fik selvstændighed versus om at han hellere ser et fremtidigt samarbejdsscenare inden for rigsfællesskabet med Grønland, Færøerne og Danmark som selvstændige og ligeværdige enheder. Hellere det end at hvis Grønland træder ud af rigsfællesskabet med Danmark, så træder landet direkte ind i en afhængighed af USA. For USA vil have meget store amerikanske reservationer overfor andre stormagters engagementer i Grønland, herunder Kina.

Aqqaluk Lynge fortalte også om sit forfatterskab og fortalte at der er et selvbiografi undervejs. Hans oplæg blev efterfulgt af spørgsmål og en levende debat.

De to næste Vågn med NAPA bliver fredag den 7. maj og fredag den 4. juni kl. 8.30 til 10 i Venskabssalen i Katuaq. Hold øje med NAPAs facebook-side for mere information.

Tidligere har vi haft besøg af bl.a. Vivi Vold, Inge Olsvig Brandt, Zika (Ida Kleist), Seqininnguaq Qitura L. Poulsen, Gudrun Hasle og Juaaka Lyberth.

Previous slide
Next slide
Andet nyt
NAPAs direktør, Anne Mette Gangsøy ude i naturen
Et taknemligt farvel og tak

Efter en kort, men mindeværdig tid med Anne Mette Gangsøy som direktør for NAPA, er det snart tid til at sige farvel til hende. Det gør vi så med taknemlighed for alt det Anne Mette har gjort i sin tid hos os. Anne Mette Gangsøy

Læs mere »
Journalistpraktikant, Isabella Borg
Spændt praktikant på farten

Isabella H. Borg er NAPAs nye journalistpraktikant. Hun startede i begyndelsen af februar 2022 og bliver hos os indtil juli 2022. Nu er hun allerede begyndt at arbejde med forskellige opgaver inden for kommunikation – og hun er spændt på at se, hvordan resten af

Læs mere »
Unison Strings øver - foto af Unison Strings
Nordiske strygere i Grønland

Den nordiske strygergruppe Unison Strings har lavet workshops for børn og unge og spillet koncerter i Grønland Siden 2014 har den internordiske klassiske strygerfestival, Unison Strings Festival – Greenland, hvert år inviteret strygerelever og professionelle strygere fra Grønland, Færøerne, Island og Danmark til 10 intense

Læs mere »
En stor gruppe af nordens unge
Weekend-camp med nordens unge

NUBF – Nordens Unge i Bæredygtige Fællesskaber – er et projekt, lavet af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd – som har til formål at skabe stærkere bånd mellem unge på tværs af hele Norden. I led med dette, lavede NUBF tilbage i 2020, et årligt

Læs mere »