Aqqaluk Lynge holder oplæg til Vågn med NAPA

Aqqaluk Lynge besøgte Vågn med NAPA

Grønland og den store verden var temaet, da den grønlandske tidligere politiker og en af grundlæggerne til det politiske parti Inuit Ataqatigiit og forfatter Aqqaluk Lynge besøgte Vågn med NAPA

På en ellers ganske almindelig fredag i Nuuk med let tøvejr havde vi et fornemt besøg til vores Vågn med NAPA-morgenarrangement. 

Den første fredag i hver måned inviterer NAPA på morgenmad og kulturel inspiration fra en gæst. I april måned var det Aqqaluk Lynge, som ud fra sine erfaringer i internationalt arbejde fortalte om “Grønland og arbejdet i Inuit Circumpolar Council (ICC) og den store verden herunder i FN”.

Aqqaluk Lynge er forfatter, mangeårig leder af Inuit Circumpolar Council (ICC) og næstformand i FN’s Permanent Forum for Oprindelige Folks Anliggender (2002-04). Han var initiativtager til dannelsen af partiet Inuit Ataqatigiit, og har været et mangeårigt medlem af daværende Landstinget (i dag Inatsisartut) og Landstyret (Naalakkersuisut) (1983-95, 2002-05).

I sit oplæg fortalte han blandt andet om, at det nordiske samarbejde har været inspirationskilde i oprettelsen af Inuit Circumpolar Council (ICC) og i arbejdet for oprindelige folks rettigheder, og kom også ind på arbejdet i Arktisk Råd.

Aqqaluk Lynge kom med betragtninger om miljø og råstoffer og Grønlands ejendomsret til undergrunden, og understregede behovet for nordisk samarbejde fremover.

Han fortalte også om sine tanker om hvordan det vil se ud, hvis Grønland fik selvstændighed versus om at han hellere ser et fremtidigt samarbejdsscenare inden for rigsfællesskabet med Grønland, Færøerne og Danmark som selvstændige og ligeværdige enheder. Hellere det end at hvis Grønland træder ud af rigsfællesskabet med Danmark, så træder landet direkte ind i en afhængighed af USA. For USA vil have meget store amerikanske reservationer overfor andre stormagters engagementer i Grønland, herunder Kina.

Aqqaluk Lynge fortalte også om sit forfatterskab og fortalte at der er et selvbiografi undervejs. Hans oplæg blev efterfulgt af spørgsmål og en levende debat.

De to næste Vågn med NAPA bliver fredag den 7. maj og fredag den 4. juni kl. 8.30 til 10 i Venskabssalen i Katuaq. Hold øje med NAPAs facebook-side for mere information.

Tidligere har vi haft besøg af bl.a. Vivi Vold, Inge Olsvig Brandt, Zika (Ida Kleist), Seqininnguaq Qitura L. Poulsen, Gudrun Hasle og Juaaka Lyberth.

Tidligere
Næste
Andet nyt
Så er kassen tom

NAPA har uddelt 2,8 millioner kroner over det sidste års tid, og nu er hele puljen brugt op. Dermed er det heller ikke muligt at modtage bevilling, hvis man søger til årets sidste frist, der ellers er 15. december. NAPA ser på det sidste år

Læs mere »
The Lost Norsemen

The Lost Norsemen: Mød nordboerne – de grønlandske vikinger På udstillingen The Lost Norsemen kunne man gå på opdagelse i vikingernes fodspor i Grønlands fantastiske landskab og ruinerne efter dem. Via virtual reality kunne man opleve, hvor og hvordan de boede og levede. Det var

Læs mere »
NAPAs nye projektkoordinator med fart over feltet

Maannguaq Rosing er NAPAs nye projektkoordinator. Som en racerkører på en Formel-1 bane, så er hun allerede godt kørende.  Det er mandag morgen, 15. august, og en glad Maannguaq Rosing træder ind ad dørene hos NAPA. Det er nemlig hendes første arbejdsdag på kontoret, hvor

Læs mere »