2 unge grønlændere med på nordisk ungemøde

På billedet fra venstre ses Karen Olsen-Lyberth, færingen Sanna Nolsøe-Djurhuus og Nina Titussen fra Sukorseq. Foto: Morten Rude

2 unge grønlændere fra Sorlak og Sukorseq har været på Ungetræning sammen med en masse andre unge fra hele Norden d. 1.-3. oktober 2021.

50 unge fra de 8 nordiske lande har været på Ungdomsøen ved København til Ungetræning, hvor de sammen har udviklet spændende projekter på tværs af landene. Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) står bag projektet ”Nordens Unge i Bæredygtige Fællesskaber” (NUBF) i samarbejde med det danske Børne- og Undervisningsministeriet. NAPA har været koordinator for den grønlandske deltagelse, og sidder i styregruppen, der skal bedømme ansøgningerne til en Ungepulje.

Formålet med projektet er at skabe nye stærkere bånd og bæredygtige fællesskaber mellem unge i de nordiske lande. Ungetræningen er en fysisk mødeplads, hvor de unge mødes og udvikler idéer sammen. Der er tilknyttet en pulje – Den Nordiske Ungepulje – som vil finansiere aktiviteter udviklet og afviklet af de unge. Med midler fra puljen kan unge selv skabe fysiske mødepladser, hvor aktiviteten og temaet er defineret af, hvad der er meningsfuldt for dem.

”Jeg lærte at skrive en ansøgning, og fandt flere andre nordiske unge som jeg kan arbejde sammen med. Især fandt jeg sammen med unge fra Færøerne. Vi har lige nu planer om at udvikle et vandreprojekt for unge fra Grønland og Færøerne, og derefter søger vi til puljen. Vi vil gerne udvikle vandreture fra Sisimiut til Kangerlussuaq. De unge vil lære at stole mere på sig selv på vandreturen. De skal heller ikke på forhånd have tænkt på rejseudgifter, da det er meget dyrt at rejse til Grønland”, siger Karen Olsen-Lyberth, bestyrelsesmedlem fra Sorlak, der allerede selv har vandret den omtalte rute og har andre fremtidige projekter i tankerne. Nina Titussen fra Sorlak deltog også i Ungetræningen. 

Hvem kan søge?
Alle selvorganiserede ungegrupper og ungdomsforeninger i Norden, som har en god idé til en sej aktivitet, kan gå sammen på tværs af mindst 2 lande og søge midler til aktiviteten gennem projektets aktivitetspulje. Hvis aktiviteten involverer 2 lande, kan der søges om 10.000-70.000 DKK, og hvis aktiviteten involverer 3 eller flere lande, kan der søges om 10.000 -100.000 DKK.

Fælles for alle aktiviteter skal være, at de skal være baseret på frivilligt arbejde og at de unge selv skal have ansvar for udviklingen og gennemførelsen af projektet.  Der er to spor til ungetræningen: 1) Aktiviteterne skal have indarbejdet et eller flere af FN’s Verdensmålene, og 2) Inkluderende fællesskaber.

Del

Andet nyt
Grønlandske kultursamtaler i Norden: Teater

Teaterchef i nationalteatret Susanne Andreasen og Vivi Sørensen, der er studieansvarlig i samme hus, snakker om hvor vigtigt teater er for samfundet i Grønland. Lyt eller se samtalen.   NAPA vil i de kommende uger udgive Grønlandske Samtaler i Norden. I dette afsnit taler vi med

Læs mere »
UNLEASH Grønland nu åben for ansøgninger

Mellem den 20. og 27. august 2022, vil UNLEASH afholde et Regionalt Innovativt Laboratorium i Nuuk, Grønland! Her vil 200 unge talenter mellem 18-35 år blive samlet fra de Arktisk-Nordiske lande. Du vil kunne udvikle innovative løsninger for Verdensmålene for Bæredygtig Udvikling (Verdensmålene), med hjælp

Læs mere »
NAPA har sommerferie

NAPA har sommerferie NAPA’s kontor har sommerlukket 28. juni – 9. juli, men du kan sende mail til napa@napa.gl. Mails vil blive besvaret i denne periode. NAPA har sommerferie fra 12. juli og åbner igen 2. august. NAPA ønsker dig en god sommer! Del Del på facebook

Læs mere »