2 unge grønlændere med på nordisk ungemøde

På billedet fra venstre ses Karen Olsen-Lyberth, færingen Sanna Nolsøe-Djurhuus og Nina Titussen fra Sukorseq. Foto: Morten Rude

2 unge grønlændere fra Sorlak og Sukorseq har været på Ungetræning sammen med en masse andre unge fra hele Norden d. 1.-3. oktober 2021.

50 unge fra de 8 nordiske lande har været på Ungdomsøen ved København til Ungetræning, hvor de sammen har udviklet spændende projekter på tværs af landene. Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) står bag projektet ”Nordens Unge i Bæredygtige Fællesskaber” (NUBF) i samarbejde med det danske Børne- og Undervisningsministeriet. NAPA har været koordinator for den grønlandske deltagelse, og sidder i styregruppen, der skal bedømme ansøgningerne til en Ungepulje.

Formålet med projektet er at skabe nye stærkere bånd og bæredygtige fællesskaber mellem unge i de nordiske lande. Ungetræningen er en fysisk mødeplads, hvor de unge mødes og udvikler idéer sammen. Der er tilknyttet en pulje – Den Nordiske Ungepulje – som vil finansiere aktiviteter udviklet og afviklet af de unge. Med midler fra puljen kan unge selv skabe fysiske mødepladser, hvor aktiviteten og temaet er defineret af, hvad der er meningsfuldt for dem.

”Jeg lærte at skrive en ansøgning, og fandt flere andre nordiske unge som jeg kan arbejde sammen med. Især fandt jeg sammen med unge fra Færøerne. Vi har lige nu planer om at udvikle et vandreprojekt for unge fra Grønland og Færøerne, og derefter søger vi til puljen. Vi vil gerne udvikle vandreture fra Sisimiut til Kangerlussuaq. De unge vil lære at stole mere på sig selv på vandreturen. De skal heller ikke på forhånd have tænkt på rejseudgifter, da det er meget dyrt at rejse til Grønland”, siger Karen Olsen-Lyberth, bestyrelsesmedlem fra Sorlak, der allerede selv har vandret den omtalte rute og har andre fremtidige projekter i tankerne. Nina Titussen fra Sorlak deltog også i Ungetræningen. 

Hvem kan søge?
Alle selvorganiserede ungegrupper og ungdomsforeninger i Norden, som har en god idé til en sej aktivitet, kan gå sammen på tværs af mindst 2 lande og søge midler til aktiviteten gennem projektets aktivitetspulje. Hvis aktiviteten involverer 2 lande, kan der søges om 10.000-70.000 DKK, og hvis aktiviteten involverer 3 eller flere lande, kan der søges om 10.000 -100.000 DKK.

Fælles for alle aktiviteter skal være, at de skal være baseret på frivilligt arbejde og at de unge selv skal have ansvar for udviklingen og gennemførelsen af projektet.  Der er to spor til ungetræningen: 1) Aktiviteterne skal have indarbejdet et eller flere af FN’s Verdensmålene, og 2) Inkluderende fællesskaber.

Del

Andet nyt
Bilde av direktørens kaffe og kake på sitt skrivebord
Nordisk nytte – hva er nå det?

Så var det tid for årsrapportering. Akkurat nå prøver jeg å beskrive hvordan NAPA i løpet av 2021 har bidratt til nordisk nytte. Jeg skal nok innrømme at å skrive rapport føles som en unyttig oppgave. En rapport i seg selv bidrar ikke til det

Læs mere »
Rådgiver for NAPA, Pauliina Oinonen
Klar og parat til at rådgive

NAPAs rådgiver er på plads. Tjansen blev taget af Pauliina Oinonen, og hun er klar til at vise, hvad hun kan! Trods vinterstormene i januar 2022 ankom vores rådgiver – dog en hel uge forsinket. Pauliina kommer oprindeligt fra Finland, men hun har boet i

Læs mere »