Tarnima Nammatai // The Wounds of Our Soul udgives som en mindre bog

Teaterstykket Tarnima Nammatai og den tilhørende udstilling har turneret med succes rundt i Sydgrønland og Nordgrønland. Nu udkommer der en mindre bog Tarnima nammatai// The Wounds of Our Soul // Jeg Bærer Min Sjæl, som samler det hele.

Alle tre elementer, forestillingen, udstillingen samt den mindre bog har hver deres liv og kan også udfolde sig sammen. Udgivelsen skal med på de kommende turneer, og vil også blive solgt til skoler, kulturhuse, museer med flere. Hermed er projektet nu det trebenede projekt, som kunstner og rollemodel Gukki Nuka og teaterdirektør Hanne Trap Friis har arbejdet på siden 2019. Teater freezeProductions er producent for og udgiver af alle tre dele.

Teaterstykket Tarnima Nammatai
Teater freezeProductions har med teaterdirektør Hanne Trap Friis i spidsen produceret teaterstykket Tarnima Nammatai. Teaterstykket er blevet vist i Nuuk og senere på en turne i Sydgrønland i foråret 2021, og har lige nu i efteråret været på turne i byerne nord for Nuuk, med stor succes. Forestillingen vil senere blive vist i Skandinavien og resten af verden.

”Teaterstykket er stærkt og virker healende for de fleste, og er også en smuk visuel kunstnerisk oplevelse. Rigtig mange har set den, og vi har desuden haft et godt samarbejde med beredskabet langs kysten da teaterstykket handler om seksuelle overgreb, om kærlighed og håb, og der kan være nogle der har brug for snak bagefter. Vi har under hele turneen spillet for fyldte haller og forsamlingshuse, hvilket har været en fantastisk oplevelse” siger Hanne Trap Friis.

Udstillingen
Det er værker af Gukki Nuka, Paarma Brandt, Rasmus Lyberth og Jukke Rosing der bliver udstillet. Gukki Nukas stærke billeder handler om seksuelle overgreb, som han var udsat for som barn. Han har tidligere ved en egen udstilling udtalt at ”Kunsten har reddet ham fra at bukke under sine for sine traumer og har dermed reddet hans liv.” Gukki Nuka har taget billederne med sin mobiltelefon og efterfølgende bearbejdet.
”Det er gennem huden vi skaber erindringer. Lykkelige minder og traumatiske minder”, siger Parma Brandt, som har tre værker med. Jukke Rosing har skabt fotografier og Rasmus Lyberths værker er malet med olie på lærred. Udstillingen blev vist i Katuaq i foråret 2021, og har været med på turneen. Nogle af billederne er også med i teaterforestillingen.

Invitation til reception i NAPA 28. oktober kl. 12-13
I forbindelse med udgivelsen af bogen inviterer NAPA og Teater freezeProductions til en reception i NAPAs lokaler i Katuaq torsdag 28. oktober kl. 12-13. Der vil være lidt godt til ganen.

Ved receptionen vil der blive spillet lidt musik fra af bl.a. Rasmus Lyberth og Hans-Ole Amossen. Karina Møller, Klaus Geisler og Nukakkuluk Kreutzmann vil også læse op af teksterne.

Bogen er redigeret af Tupaarnaq Rosing Olsen og den grafiske opsætning er varetaget af Nina Spore Kreutzmann. Udstillingen vil også kunne ses i NAPAs lokaler.

Socialstyrelsen, Killiliisa, rollemodellerne og samarbejdet  med teateret og kunstnerne
Socialstyrelsen har siden 2018 arbejdet på at implementere Naalakkersuisuts strategi mod seksuelle overgreb – Killiliisa / Lad os sætte grænser. I den forbindelse indgik Socialstyrelsen en samarbejdsaftale med Teater freezeProductions om produktion af teaterstykket ”Tarnima Nammatai” / Jeg Bærer Min Sjæl.  Teaterstykket tager bl.a. udgangspunkt i Killiliisa-rollemodellernes egne historier, som formidles gennem teater. Som led i strategien er der bl.a. blevet opbygget et korps af rollemodeller, herunder Gukki Nuka, Heidi Møller Isaksen, Henrik Thomsen og Arnajaraq Joelsen.Rollemodellerne har også bidraget med tekster fra deres eget liv til projektet. Ligesom skuespillerne i stykket har skrevet tekster. Gukki Nuka og Hanne Trap Friis er initiativtagerne til projektet -teaterstykket,udstillingen samt bogen.

Socialstyrelsen, Statens Kunstfond, NAPA’s kulturstøtteprogram, Katuaq, Århus Kommune, Nunafonden og Nuuk Lokaludvalg har støttet Teatervirksomheden Teater freezeProductions turnering, udstilling og bogudgivelsen af Tarnima Nammatai.

Fakta om teaterstykket
Koncept: Gukki Nuka og Hanne Trap Friis.
Skuespillere: Klaus Geisler, Karina Møller, Rasmus Lyberth og Nukakkuluk Kreutzmann.
Lyddesign og musik: Hans-Ole Amossen (Karina Møller, Rasmus Lyberth , Kristoffer Jul Reenberg).
Lys og video design: Naleraq Eugenius.
Scenografi: Naja Rosing-Asvid.
Instruktion: Hanne Trap Friis.
Produceret af: Teater freezeProductions.
Tekster: Gukki Nuka, Heidi Møller Isaksen, Henrik Thomsen, Arnajaraq Joelsen, Karina Møller, Klaus Geisler, Nukakkuluk kreutzmann Rasmus Lyberth, Hanne Trap Friis og Marius Kristensen.

Læs om en dag på turneen her

Del

Andet nyt
Ansøgningsfrister for sommer og efterår 2023 er ændret

Fristen for ansøgninger på 100.000-200.000 DKK er forlænget til den 15. oktober Fristen for ansøgninger på 100.000 – 200.000 DKK forlænges til d. 15. oktober. Da ansøgningerne skal behandles af NAPAs bestyrelse. Du kan forvente dig svar efter den 11. november. NAPA har ingen ansøgningsfrist

Læs mere »
Børn og unges kunstværker fra workshop i Sisimiut
NAPA rejser ud i Grønland

Der er ikke nok som kender til NAPA, hvad vi laver og mulighederne i det nordiske samarbejde. Derfor har vi valgt at bruge vores rejsebudget internt i Grønland dette efterår, for at blive bekendt med kulturaktører, både unge og voksne, i hele Grønland. Vi har

Læs mere »
UNLEASH Grønland nu åben for ansøgninger

Mellem den 20. og 27. august 2022, vil UNLEASH afholde et Regionalt Innovativt Laboratorium i Nuuk, Grønland! Her vil 200 unge talenter mellem 18-35 år blive samlet fra de Arktisk-Nordiske lande. Du vil kunne udvikle innovative løsninger for Verdensmålene for Bæredygtig Udvikling (Verdensmålene), med hjælp

Læs mere »