kunstnere deltager i workshop

Åndehuller – en udstilling af kunst i håndværk

Julie Bach har været på researchophold i Nuuk, hvor hun over fire uger var i systuen Kittat for at lære om skindklargøring og avittat.

Julie Bach kom til verden på Rigshospitalet i 1979, men snart efter gik turen hjem til Nuuk, hvor hendes familie havde bopæl. Som treårig flyttede familien til Danmark. Omgivet af grønlandsk kunsthåndværk voksede hun op med viden om, at hendes tid startede på verdens største ø, og da hendes far gik bort i 2014, vækkedes nysgerrigheden for det sted, hun kom fra.

Julie er uddannet indenfor modedesign, og arbejder med syningen som kunsthåndværk fra hendes værksted i Aarhus. Som en del af projektet ”Åndehuller” tog hun på researchrejse til Nuuk og Sisimiut, hvor hun fik et nærgående kendskab til hele processen bag at sy med sælskind.

For Julie var det ikke blot at få stukket sælskind, nål og tråd i hånden, men var med helt fra skindet blev leveret, nærmest frisk fra sæl, til systuen.

Hvad Julie indså var, at klargøringen af skindet er en fysisk proces, hvor man kommer længere og længere ind under huden på sælen. Og på samme tid følte hun, at hun kom længere ind under huden på sig selv. Med arbejdet fulgte en refleksion over hende selv og hendes rolle i familien, sin relation til sin afdøde far og hendes grønlandske fortid.

Workshop om erfaringsudveksling for kunsthåndværkere
Arbejdet er udmundet i hendes værker, udstillet i projektet ”Åndehuller”, en tværkulturel udstilling, hvor grønlandske og danske kunstnere udstiller værker i perlesyning, dragt, broderi, blød skulptur og tredimensionel kollage som fortolker ordet ”Åndehuller”.

Ud over Julie Bach deltager Najannguaq D. Lennert og Nikolaj Anguteq Kristensen fra Grønland, og Mette Kocmick og Marie J. Engelsvold fra Danmark i workshoppen og udstillingen.

På workshoppen afholder de fem kunsthåndværkere workshops for hinanden, og på den måde deles den viden og erfaring de har opbygget gennem årene, ikke blot kunstnere imellem, men også på tværs af kulturerne.

Udstillingen ”Åndehuller” har tidligere været vist i Det Grønlandske Hus i Aarhus, og er for nuværende udstillet i Ilulissat Kunstmuseum frem til 21. november.

Projektet er støttet af NAPA, Great Greenland, Aarhus Kommune, Aage og Johanne Louis Hansen Fonden, Statens Kunstfond, Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond og Augustinus Fonden.

Del

Andet nyt
The Lost Norsemen

The Lost Norsemen: Mød nordboerne – de grønlandske vikinger På udstillingen The Lost Norsemen kunne man gå på opdagelse i vikingernes fodspor i Grønlands fantastiske landskab og ruinerne efter dem. Via virtual reality kunne man opleve, hvor og hvordan de boede og levede. Det var

Læs mere »
NAPA har sommerferie

NAPA har sommerferie NAPA’s kontor har sommerlukket 28. juni – 9. juli, men du kan sende mail til napa@napa.gl. Mails vil blive besvaret i denne periode. NAPA har sommerferie fra 12. juli og åbner igen 2. august. NAPA ønsker dig en god sommer! Del Del på facebook

Læs mere »
Det første webinar for Arktisk Samarbejdsprogram afholdt

Nordens institut i Grønland / NAPA og Ilisimatusarfik har afholdt det første infomøde om Arktisk Samarbejdsprogram den 18. januar 2022, der blev afholdt online som webinar. Der var omkring 70 deltagere fra bl.a. Grønland, Danmark, Norge, Finland og Island. På webinaret blev der informeret om

Læs mere »