kunstnere deltager i workshop

Åndehuller – en udstilling af kunst i håndværk

Julie Bach har været på researchophold i Nuuk, hvor hun over fire uger var i systuen Kittat for at lære om skindklargøring og avittat.

Julie Bach kom til verden på Rigshospitalet i 1979, men snart efter gik turen hjem til Nuuk, hvor hendes familie havde bopæl. Som treårig flyttede familien til Danmark. Omgivet af grønlandsk kunsthåndværk voksede hun op med viden om, at hendes tid startede på verdens største ø, og da hendes far gik bort i 2014, vækkedes nysgerrigheden for det sted, hun kom fra.

Julie er uddannet indenfor modedesign, og arbejder med syningen som kunsthåndværk fra hendes værksted i Aarhus. Som en del af projektet ”Åndehuller” tog hun på researchrejse til Nuuk og Sisimiut, hvor hun fik et nærgående kendskab til hele processen bag at sy med sælskind.

For Julie var det ikke blot at få stukket sælskind, nål og tråd i hånden, men var med helt fra skindet blev leveret, nærmest frisk fra sæl, til systuen.

Hvad Julie indså var, at klargøringen af skindet er en fysisk proces, hvor man kommer længere og længere ind under huden på sælen. Og på samme tid følte hun, at hun kom længere ind under huden på sig selv. Med arbejdet fulgte en refleksion over hende selv og hendes rolle i familien, sin relation til sin afdøde far og hendes grønlandske fortid.

Workshop om erfaringsudveksling for kunsthåndværkere
Arbejdet er udmundet i hendes værker, udstillet i projektet ”Åndehuller”, en tværkulturel udstilling, hvor grønlandske og danske kunstnere udstiller værker i perlesyning, dragt, broderi, blød skulptur og tredimensionel kollage som fortolker ordet ”Åndehuller”.

Ud over Julie Bach deltager Najannguaq D. Lennert og Nikolaj Anguteq Kristensen fra Grønland, og Mette Kocmick og Marie J. Engelsvold fra Danmark i workshoppen og udstillingen.

På workshoppen afholder de fem kunsthåndværkere workshops for hinanden, og på den måde deles den viden og erfaring de har opbygget gennem årene, ikke blot kunstnere imellem, men også på tværs af kulturerne.

Udstillingen ”Åndehuller” har tidligere været vist i Det Grønlandske Hus i Aarhus, og er for nuværende udstillet i Ilulissat Kunstmuseum frem til 21. november.

Projektet er støttet af NAPA, Great Greenland, Aarhus Kommune, Aage og Johanne Louis Hansen Fonden, Statens Kunstfond, Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond og Augustinus Fonden.

Del

Andet nyt
Bilde av direktørens kaffe og kake på sitt skrivebord
Nordisk nytte – hva er nå det?

Så var det tid for årsrapportering. Akkurat nå prøver jeg å beskrive hvordan NAPA i løpet av 2021 har bidratt til nordisk nytte. Jeg skal nok innrømme at å skrive rapport føles som en unyttig oppgave. En rapport i seg selv bidrar ikke til det

Læs mere »
Rådgiver for NAPA, Pauliina Oinonen
Klar og parat til at rådgive

NAPAs rådgiver er på plads. Tjansen blev taget af Pauliina Oinonen, og hun er klar til at vise, hvad hun kan! Trods vinterstormene i januar 2022 ankom vores rådgiver – dog en hel uge forsinket. Pauliina kommer oprindeligt fra Finland, men hun har boet i

Læs mere »
En gruppe unge fra norden i en cirkel med champagne
Den Nordiske Ungepulje

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd – har siden 1940 interesseret sig for at medvirke til de unges udvikling inden for demokrati og fællesskab. Heri blev projektet Nordens Unge i Bæredygtige Fællesskaber – NUBF – stiftet, så nordens unge fik nye muligheder for at kunne styrke

Læs mere »