kunstnere deltager i workshop

Åndehuller – en udstilling af kunst i håndværk

Julie Bach har været på researchophold i Nuuk, hvor hun over fire uger var i systuen Kittat for at lære om skindklargøring og avittat.

Julie Bach kom til verden på Rigshospitalet i 1979, men snart efter gik turen hjem til Nuuk, hvor hendes familie havde bopæl. Som treårig flyttede familien til Danmark. Omgivet af grønlandsk kunsthåndværk voksede hun op med viden om, at hendes tid startede på verdens største ø, og da hendes far gik bort i 2014, vækkedes nysgerrigheden for det sted, hun kom fra.

Julie er uddannet indenfor modedesign, og arbejder med syningen som kunsthåndværk fra hendes værksted i Aarhus. Som en del af projektet ”Åndehuller” tog hun på researchrejse til Nuuk og Sisimiut, hvor hun fik et nærgående kendskab til hele processen bag at sy med sælskind.

For Julie var det ikke blot at få stukket sælskind, nål og tråd i hånden, men var med helt fra skindet blev leveret, nærmest frisk fra sæl, til systuen.

Hvad Julie indså var, at klargøringen af skindet er en fysisk proces, hvor man kommer længere og længere ind under huden på sælen. Og på samme tid følte hun, at hun kom længere ind under huden på sig selv. Med arbejdet fulgte en refleksion over hende selv og hendes rolle i familien, sin relation til sin afdøde far og hendes grønlandske fortid.

Workshop om erfaringsudveksling for kunsthåndværkere
Arbejdet er udmundet i hendes værker, udstillet i projektet ”Åndehuller”, en tværkulturel udstilling, hvor grønlandske og danske kunstnere udstiller værker i perlesyning, dragt, broderi, blød skulptur og tredimensionel kollage som fortolker ordet ”Åndehuller”.

Ud over Julie Bach deltager Najannguaq D. Lennert og Nikolaj Anguteq Kristensen fra Grønland, og Mette Kocmick og Marie J. Engelsvold fra Danmark i workshoppen og udstillingen.

På workshoppen afholder de fem kunsthåndværkere workshops for hinanden, og på den måde deles den viden og erfaring de har opbygget gennem årene, ikke blot kunstnere imellem, men også på tværs af kulturerne.

Udstillingen ”Åndehuller” har tidligere været vist i Det Grønlandske Hus i Aarhus, og er for nuværende udstillet i Ilulissat Kunstmuseum frem til 21. november.

Projektet er støttet af NAPA, Great Greenland, Aarhus Kommune, Aage og Johanne Louis Hansen Fonden, Statens Kunstfond, Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond og Augustinus Fonden.

Del

Andet nyt
2 unge grønlændere med på nordisk ungemøde

På billedet fra venstre ses Karen Olsen-Lyberth, færingen Sanna Nolsøe-Djurhuus og Nina Titussen fra Sukorseq. Foto: Morten Rude 2 unge grønlændere fra Sorlak og Sukorseq har været på Ungetræning sammen med en masse andre unge fra hele Norden d. 1.-3. oktober 2021. 50 unge fra

Læs mere »
NAPA byder velkommen til nye medarbejdere

NAPA byder velkommen til sin nye rådgiver Nina Paninnguaq Skydsbjerg og kommunikationspraktikant Maasi Brøns Chemnitz NAPA er meget glad for at kunne fortælle, at vi har ansat Nina Paninnguaq Skydsbjerg som ny rådgiver i NAPA. NAPA fik 23 ansøgninger til stillingen og Nina Paninnguaq Skydsbjerg

Læs mere »
En stor gruppe af nordens unge
Weekend-camp med nordens unge

NUBF – Nordens Unge i Bæredygtige Fællesskaber – er et projekt, lavet af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd – som har til formål at skabe stærkere bånd mellem unge på tværs af hele Norden. I led med dette, lavede NUBF tilbage i 2020, et årligt

Læs mere »
Børn og unges kunstværker fra workshop i Sisimiut
NAPA møder børn og unge i Diskobugten

NAPA rejser til Diskobugten i perioden fra den 3. juni til den 18. juni 2021. NAPA vil mødes med børn og unge samt lærere for at fortælle om deres nordiske muligheder samt lave drømmeworkshop på nogle af skolerne i Diskobugtens byer. Borgerne kan også møde

Læs mere »