Grønlandsk studerende går ind for dekolonial praksis og mangfoldighed i den akademiske verden

Den grønlandske studerende Aviaaja Lennert Olsen trives med at fremme mangfoldighed og afkolonisering Aarhus Universitet, hvor hun studerer Sustainable Heritage Management (SHM). 

Takket være støtten fra NAPA’s Kulturstøtte Program kunne Aviaaja Lennert Olsen deltage i 75-års jubilæet for Institut for Arkæologi og Kulturarvsstudier ved Aarhus Universitet og holde en tale for at fremme mangfoldighed og yderligere samarbejde. 

I sin tale ved jubilæet fortalte hun om, hvordan over 300 års kolonisering har påvirket den grønlandske håndgribelige og immaterielle arv. Som et resultat af kolonisering og fortsættelsen af kolonial påvirket praksis, følte hun, at hendes kulturelle arv næppe var hendes egen: 

„Mit folk, det samfund, der har dannet mig, har gennem den tid blandt andet oplevet systematisk undertrykkelse, kraftig assimilering og folkedrab, som enhver akademisk person, som ikke kun stoler på hvidvasket kilder og historie, ville være enig i, at det er sandt.‟ 

Aviaaja lærte under studiet, at der er plads til samarbejde mellem Danmark og Grønland såvel som på tværs af grænserne, men at samarbejde og afkoloniseringsproces ikke kun kan være i hænderne på de koloniserede, understreger hun. 

Føler sig hørt 

Da Aviaaja var den eneste, der var repræsenteret som en del af de oprindelige folk, der i jubilæet talte om afkolonisering og kolonisering, var det et stort øjeblik for hende. Især når hun kunne se virkeligheden og budskabet, hun forsøgte at fortælle, synke ind i mange af lytterne. Hun mente, at det var et vigtigt skridt at skabe en ligeværdig forståelse af begge dele af kolonihistorien samt behovet for handling og samarbejde. 

Mange af tilskuerne kom hen til hende for at takke hende efter talen, nogle af dem på grønlandsk. 

”Da jeg skulle slutte af med sætningen ‚Da ansvaret ikke kun kan ligge I HÆNDERNE PÅ DE KOLONISEREDE‛, rakte jeg hånden op for at markere min tilstedeværelse som grønlandsk oprindelig studerende på en nordisk/dansk institution, et bevis på et succesfuldt samarbejde selv som ‚bare endnu en studerende‛. 

Selv efter hjemkomsten fik hun en masse positiv feedback gennem sine sociale medieplatforme, hvor hun delte sin oplevelse. 

„Vigtigheden af at repræsentere Grønland, mit samfund og grønlandske studerende, som jeg vægter højt, føler jeg kan være vellykket‟, siger Aviaaja. 

Hun fortæller, at hun også mærkede nærheden og nærværet af sin arv: 

„Som indfødte var det vigtigt at markere min tilstedeværelse, som jeg ikke er alene, jeg bærer min arv i mine navne, på mit modersmål, og at jeg repræsenterer det samfund, der har dannet mig.‟ 

Støtte fra Kulturfondsprogrammet 

Projektet blev bevilget gennem NAPA’s Kulturstøtteprogram, der støtter enkeltpersoner, organisationer og kunst- og kulturaktører med grønlandsk relevans i hele Norden. Bevillingen blev brugt til at dække Aviaajas rejseudgifter frem og tilbage mellem Grønland og Danmark. 

”Jeg er ekstremt taknemmelig for, at NAPA havde valgt mig til at modtage midler til at hjælpe mig med at markere de grønlandske studerendes ret til nærvær og ret til at tale i danske institutioner. Jeg ønsker, at denne mulighed for mig at have talt ved Aarhus Universitets 75-års jubilæum for Institut for Arkæologi og Kulturarv for at blive taget som et tegn på et succesfuldt samarbejde om den igangværende afkolonisering af begge dele af historien.” 

Læs mere om Kulturstøtteprogrammet her.

Del
Andre nyheder
Arktisk Samarbejdsprogram i Grønlands hænder

10 millioner danske kroner. Så meget står Nordisk Rådgivningskomité for Arktis (NRKA) til at skulle uddele årligt til projekter, der arbejder for arktisk bæredygtighed. Den åbne pulje bestemmes årligt, og det endelige beløb fastsættes i december. På Nordisk Råds 73. Session blev det endeligt besluttet,

Læs mer
Grønlandske kultursamtaler i Norden: Teater

Teaterchef i nationalteatret Susanne Andreasen og Vivi Sørensen, der er studieansvarlig i samme hus, snakker om hvor vigtigt teater er for samfundet i Grønland. Lyt eller se samtalen.   NAPA vil i de kommende uger udgive Grønlandske Samtaler i Norden. I dette afsnit taler vi med

Læs mer
Grønlandske samtaler i Norden: Film

Filmproducer Pipaluk K. Jørgensen og filmskaber Marc Fussing Rosbach debatterer forholdene om filmfolk i Grønland. Lyt eller se samtalen.   NAPA vil i de kommende uger udgive Grønlandske Samtaler i Norden. I dette afsnit taler vi med filmproducer Pipaluk K. Jørgensen og filmskaber Marc Fussing Rosbach.  

Læs mer