kunstnere deltager i workshop

Åndehuller – en udstilling af kunst i håndværk

Julie Bach har været på researchophold i Nuuk, hvor hun over fire uger var i systuen Kittat for at lære om skindklargøring og avittat.

Julie Bach kom til verden på Rigshospitalet i 1979, men snart efter gik turen hjem til Nuuk, hvor hendes familie havde bopæl. Som treårig flyttede familien til Danmark. Omgivet af grønlandsk kunsthåndværk voksede hun op med viden om, at hendes tid startede på verdens største ø, og da hendes far gik bort i 2014, vækkedes nysgerrigheden for det sted, hun kom fra.

Julie er uddannet indenfor modedesign, og arbejder med syningen som kunsthåndværk fra hendes værksted i Aarhus. Som en del af projektet ”Åndehuller” tog hun på researchrejse til Nuuk og Sisimiut, hvor hun fik et nærgående kendskab til hele processen bag at sy med sælskind.

For Julie var det ikke blot at få stukket sælskind, nål og tråd i hånden, men var med helt fra skindet blev leveret, nærmest frisk fra sæl, til systuen.

Hvad Julie indså var, at klargøringen af skindet er en fysisk proces, hvor man kommer længere og længere ind under huden på sælen. Og på samme tid følte hun, at hun kom længere ind under huden på sig selv. Med arbejdet fulgte en refleksion over hende selv og hendes rolle i familien, sin relation til sin afdøde far og hendes grønlandske fortid.

Workshop om erfaringsudveksling for kunsthåndværkere
Arbejdet er udmundet i hendes værker, udstillet i projektet ”Åndehuller”, en tværkulturel udstilling, hvor grønlandske og danske kunstnere udstiller værker i perlesyning, dragt, broderi, blød skulptur og tredimensionel kollage som fortolker ordet ”Åndehuller”.

Ud over Julie Bach deltager Najannguaq D. Lennert og Nikolaj Anguteq Kristensen fra Grønland, og Mette Kocmick og Marie J. Engelsvold fra Danmark i workshoppen og udstillingen.

På workshoppen afholder de fem kunsthåndværkere workshops for hinanden, og på den måde deles den viden og erfaring de har opbygget gennem årene, ikke blot kunstnere imellem, men også på tværs af kulturerne.

Udstillingen ”Åndehuller” har tidligere været vist i Det Grønlandske Hus i Aarhus, og er for nuværende udstillet i Ilulissat Kunstmuseum frem til 21. november.

Projektet er støttet af NAPA, Great Greenland, Aarhus Kommune, Aage og Johanne Louis Hansen Fonden, Statens Kunstfond, Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond og Augustinus Fonden.

Del

Andet nyt
Informationsaften om fonde og støtteprogrammer

Drømmer du om at udgive en bog, lave en film, tage på turné med din musik eller andet? NAPA og Nunafonden inviterer til en fondsaften onsdag den 22. januar i Katuaqs lillesal. På fondsaftenen kan man høre, hvilke fonde der kan støtte dit næste kulturprojekt,

Læs mere »
Niviaq og Katti
Grønlandske kultursamtaler i Norden: Litteratur

Forfatter Niviaq Korneliussen og forlagsejer Katti Frederiksen snakker om vilkårene for forfattere i Grønland. Lyt eller se samtalen.  NAPA vil i de kommende uger udgive Grønlandske Samtaler i Norden. I dette afsnit taler vi med forfatter Niviaq Korneliussen og forlagsejer Katti Frederiksen. Introduktion Her er

Læs mere »
ÎVA live on stage - from the Nordic Remix case video
“Nordic Remix” – et digitalt musiksamarbejde

Musikalsk storytelling, nordiske medvirkende og samarbejde på tværs af kulturer, musikaliteter og landegrænser. “Nordic Remix”-projektet har modtaget støtte fra NAPAs Kulturstøtteprogram. Bag initiativet står mediekollektivet Are We Europe og de har lavet en video om projektet – se den her Fra projektbeskrivelsen: “Med projektet “Nordic

Læs mere »