Viktoria Joelsen vinder voksenudgaven af Allatta!: Jeg træder ind i en ny verden

Romanen ”Qilaappali” er en fortælling om en drengs opvækst i Østgrønland fra 1930’erne. 

For to år siden genstartede NAPA skrivekonkurrencen, Allatta!, for fjerde gang, og for første gang en skrivekonkurrence for voksne. Op til deadline i december 2023 modtog vi 4 romaner. Blandt de fire romaner har Viktoria Joelsen fanget juryens hjerte med sin autentiske fortælling om sin fars opvækst som barn og ung midt i 1930’erne. 

Viktoria Joelsens roman, Qilaappali, er en skønlitterær fortælling om hendes fars udvikling i en tid med ekstreme forandringer i Grønland. Fortællingen er en hyldest til Viktorias far, som var en fremragende fortæller og blev kaldt Qilaappali, lyden af trommedans, opkaldt efter et afdødt familiemedlem før kristendommen blev introduceret i deres liv. 
Viktoria har altid haft lyst til at skrive en bog om sin fars liv og historier, og da det blev muligt gennem Allatta! slog hun til. ”Jeg begyndte at indspille mine samtaler med min far, da han blev diagnoseret med demens, og kunne derfor skrive hans historier i detalje,” fortæller Viktoria Joelsen.  

”Da jeg var ung, drømte jeg om en dag at skrive en bog. Dette var noget, jeg til tider huskede på, men jeg havde ikke tid, derfor begyndte jeg ikke rigtigt på det. Så hørte jeg om denne skrivekonkurrence i radioen i sommer og blev inspireret.” 

“Da det blev åbnet for personer uden aldersbegrænsning, sagde jeg til mig selv, at nu var tiden inde,” forklarer Joelsen. Hun så dette som en mulighed for at udvikle sine skrivefærdigheder og endelig realisere sin drøm om at blive forfatter. 

Fortællingen handler om en dreng fra 1930’erne, der vokser op i et lille bosted i Østgrønland. Denne dreng voksede op uden sin far, da faderen en dag kom aldrig hjem fra fangsten. Drengen ville gerne være en god mand og en dygtig fanger når han bliver stor, men han kæmpede med sin skrøbelige maskulinitet igennem hele sit liv. 

”Jeg vil ikke fortælle mere, da læseren selv skal danne sin mening,” siger Viktoria Joelsen.  

Da Viktoria fandt ud af, at hun var nomineret som vinder, blev hun overrasket. ”Følelserne var blandet, men overvejende var jeg meget glad. Og så kom tanken: Jeg træder ind i en ny verden. Som ung havde jeg drømt om at skrive en bog, og nu havde jeg realiseret den drøm. Jeg blev også rørt, da jeg fandt ud af at jeg havde vundet på næsten samme dag hvor min far gik borte.” 

Viktoria Joelsen er uddannet som lærer og i flere pædagogiske linjer, og har arbejdet med børn og unge i flere uddannelsessteder i kysten. Til daglig er hun lærer og leder af skolen i Kapisillit og bor der med sin mand. 

Det næste skridt er nu at finpudse historien i samarbejde med Sørine Steenholdt, som ejer forlaget Arctic Media. Derefter skal romanen ”Qilaappali” udgives i slutningen af 2024. 

Juryen for Allatta! Voksen består af: Sørine Steenholdt, Aviaq Fleischer og Minik Jerimiassen 

Projektet styres af NAPA og Kalaallit Atuakkiortut (Grønlands Forfatterforening). 

Allatta! Skrivekonkurrencen for voksne er støttet af Sermeq Puljen, Grønlands Selvstyres Tips- og Lottomidler samt Grønlands Kunstfond. Herudover bidrager NAPA selv med finansiering. 

Del

Gik du glip af disse nyheder?
Børn og unges kunstværker fra workshop i Sisimiut
NAPA rejser ud i Grønland

Der er ikke nok som kender til NAPA, hvad vi laver og mulighederne i det nordiske samarbejde. Derfor har vi valgt at bruge vores rejsebudget internt i Grønland dette efterår, for at blive bekendt med kulturaktører, både unge og voksne, i hele Grønland. Vi har

Læs mere »
En gruppe unge musikere på scenen i lilla lys
Nordens unge musikere

GFD Collective, en samling af forskellige musikere fra henholdsvis Grønland, Færøerne og Danmark fik afholdt workshops og koncerter i Grønland i slutningen af 2021. Deres mål? At vække opmærksomhed og interesse for nordens individuelle kulturer, identiteter og sprog igennem den musik som de laver i

Læs mere »
Ny undervisningsbog om lov og demokrati

Nuuk Kunstmuseum og kunstner Stine Marie Jacobsen har udgivet en undervisningsbog om lov og demokrati under projektet Law Shifters. Law Shifters er et kunstprojekt målrettet børn og unge af kunstner Stine Marie Jacobsen. I 2019 var projektet på Nuuk Kunstmuseum. Law Shifters har gennem de

Læs mere »
Mere samarbejde mellem unge Inuit og Sámi i fremtiden

Unge på tværs af Arktis deler erfaringer og skaber samarbejder, der giver dem både fællesskab og kontrol over egen fremtid Projektet, Naapitta – Let´s meet! løb af stablen den første weekend af september, hvor grønlandske og samiske unge mødtes i Nuuk og udforskede forskelle og

Læs mere »