Nordisk Råd hylder kunst og kultur: Nomineringer fra Grønland er af høj kvalitet

Den 31. oktober vil Operaen i Olso være centrum for fejring af nordisk kunst- og kultur, når Nordisk Råd uddeler deres prestigefyldte priser. Årets begivenhed samler en imponerende samling af kunstnere, forfattere, musikere og filmskabere fra hele Norden for at anerkende deres bemærkelsesværdige bidrag til regionens kulturliv.  

Tirsdag den 31. oktober vil en række grønlandske kunst og kulturaktører træde på den røde løber i Operaen, som vil danne ramme om uddelingen af årets Nordisk Råds priser. Fra Grønland vil vi spændt følge med og håbe på, at de nominerede vender hjem med internationale priser.  

Blandt de nominerede, som vil konkurrere om de eftertragtede priser, findes en række talenter fra Grønland, der har markeret sig inden for deres respektive felter med høj kvalitet: 

Nordisk Råds Miljøpris: Pikumini 

Pikumini er en genbrugbutik i Nuuk, som forhandler privatpersoners genbrugsvarer. Initiativtager bag Pikumini er Nivé Lynge Biilmann.  

Nordisk Råds Musikpris: SIGU 

Bandet SIGU med frontmanden Johannes Sigurdsen, byder på en god mix af genre som rock, pop, jazz-funk. 

Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteratur: Pipa Sulullu Qaangiipput (Pipa og Suluk går over stregen) af Naja Rosing-Asvid 

Naja Rosing-Asvids børnebilledbog er nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. 

Billedbogen handler om to spurvefamilier og handler om, hvordan man kan skabe venskaber hos børn på tværs af sprogbarrierer og de voksnes fordomme om ”dem-og-os”-tankegang.  

Nordisk Råds Filmpris: Alanngut Killinganni (The edge of the Shadows) 

Gyser-/thriller filmen ”Alanngut Killinganni”, som er skrevet og instrueret af Malik Kleist er den første grønlandske film nogensinde, der er blevet nomineret i Nordisk Råds Filmpris.  

Filmen er en efterfølger til Malik Kleists debutfilm fra 2011, ”Qaqqat Alanngui”.  

Nordisk Råds Litteraturpris: Qivittuissuit akornanniinnikuuvunga (Jeg har levet blandt ægte fjeldgængere) af Katrine Rasmussen Kielsen 

Romanen Qivittuissuit akornanniinnikuuvunga (Jeg har levet blandt ægte fjeldgængere), skrevet af Katrine Rasmussen Kielsen, er et bemærkelsesværdigt værk, skrevet som en lang uafbrudt mundtlig fortælling, baseret på den grønlandske folketro om, at der lever mennesker ude i naturen, skjult for by og bygdesamfund.  

Disse imponerende nomineringer viser det utrolige talent og engagement, der findes i Grønland og hele Norden. Vi ser frem til at følge begivenheden den 31. oktober i Oslo Operaen, hvor vinderne vil blive fejret for deres bidrag til den nordiske kulturarv. 

Man kan læse mere om de enkelte nominerede her: https://www.norden.org/da/nordisk-raads-priser 

Faktaboks:  

  • Niviaq Korneliussen fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2021 for romanen “Naasuliardarpi” (Blomsterdalen) Læs mere 
  • I 2018 fik fangere og fiskere i Attu området Nordisk Råds miljøpris. Læs mere 
  • I 1996 fik ICC, Inuit Circumpolar Conference Nordisk Råds miljøpris. Læs mere 

 

Del
Læs mer
En Arktisk uge og en Nordisk dag

Den 21. til den 26. marts 2022 bød på en lang række aktiviteter og festligheder. Først og fremmest lavede Kulturhuset Katuaq et arrangement kaldet Katuarpalaaq, trommedans festival. For det andet var den 23. marts Nordens Dag + et års fødselsdag for Foreningen Norden! Det kan

Læs mer
Mere samarbejde mellem unge Inuit og Sámi i fremtiden

Unge på tværs af Arktis deler erfaringer og skaber samarbejder, der giver dem både fællesskab og kontrol over egen fremtid Projektet, Naapitta – Let´s meet! løb af stablen den første weekend af september, hvor grønlandske og samiske unge mødtes i Nuuk og udforskede forskelle og

Læs mer
Forfatterportrætter
Mød de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris

Den 14. april er der premiere på en ny serie med livestreamede forfattersamtaler med de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris. Hver uge skal vi møde nogle af de aktuelle forfattere for at tale om overlevelse, galskab, relationer, rejselyst, forfald og andre perspektiver, som deres værker

Læs mer