Samarbejde med Norden giver gode muligheder for grønlandske musikere

Det nye band, Nuija, er netop i gang med at indspille deres debutalbum med støtte fra NAPA. Bandmedlemmet Magnus Biilmann Trolle fortæller om bandet og giver tips til nye musikere. 

– NAPA som kulturfond er klart den bedste mulighed i Grønland i forhold til vores projekt, fordi det giver os midler til tage det næste skridt.

Det siger Magnus Biilmann Trolle, der er guitarist og vokalist for det nye og spændende band – Nuija.

NAPA har nemlig støttet Nuija med 35.000 kroner, hvilket giver bandet mulighed for at aflønne deres islandske trommeslager samt en professionel lyd-ingeniør i Danmark.

I skrivende stund er bandet i gang med at indspille deres 11 sange og håber på at udgive sangene løbende online.

Ved at tænke ude lidt af boksen, så er det lykkes for bandet at samle en blanding af tekniske og kunstneriske musikere med forskellige baggrunde.

Det kan nemlig være svært at finde bandmedlemmer her i Grønland, fordi vi er så få. Det fortæller Magnus Biilmann Trolle:

– Det er faktisk ret svært at komme i gang som musiker i det hele taget, fordi alle de gode musikere er taget. Og alle de gode musikere bliver brugt til alt – spille koncerter, indspille musik og andre opgaver.  

Nuija har derfor fundet atypiske bandmedlemmer, altså musikere, man måske ikke møder til hverdags.

– Vi prøvede at finde nogen herfra, som ikke har prøvet den her slags musik. For eksempel har vi en violinist, Najannguaq, som kun har spillet i orkestre og kor. Hun har slet ikke spillet pop eller rock før. Det er en helt ny oplevelse for hende. Så selvom hun ikke er vant til genren, så kan hun lave fantastiske violinstykker til musikken, siger Magnus Biilmann Trolle og fortsætter:

– Det samme med Lona, vores bassist, som er en kunstnertype. Hun kan spille guitar og synge, og hun har gået på kunstnerskolen, derfor laver hun også grafik til vores albums.

Bandet håber på, at de kan være med til at skabe endnu mere inspiration for nordisk musik samarbejde, og gøre opmærksom på, at der findes passionerede mennesker som dem over hele norden, der bare venter på at deltage i spændende projekter som deres.

Nuija-projektet er med til at fremme et kreativt samarbejde mellem nordiske og arktiske aktører. For at få støtte fra NAPA gennem kulturstøtteprogrammet, så kræver det nemlig, at man mindst har en samarbejdspartner i et andet nordisk land.

Hvis du vil læse mere om NAPA’s kulturstøtteprogram, så kan du se mere her.

Finde nye musikalske venner

I forhold til at finde samarbejdspartnere i andre nordiske lande, så kan fordelen være, at man finder en, der har samme passion for en bestemt genre.

– Lad os sige, at der sidder en teenager her i Grønland, som bare ønsker at kunne lave et goth-band, men det kan være svært at finde her. Det kan være, at du kan finde én i Åland, Island eller i Færøerne.

Men det kræver også, at man kommer i gang med at vise, hvad man kan som musiker. Og i dag er der gode muligheder på de sociale medier at blive set og opdaget.

Man kan for eksempel bruge sin smartphone til at filme sig selv spille guitar eller bas. Hvis man vil begynde at indspille musik derhjemme, så har Magnus et par tips:

– Det nemmeste man kan gøre, det er at man køber en lydkort til computeren, for eksempel en ”Focusrite 2i2”. Den kan man bruge til at forbinde sin guitar eller bas til en computer. Dernæst kan man downloade det billigste og bedste indspilningsprogram, ”Reaper”.

– Du kan poste alt det du er god til på de sociale medier, fordi det var sådan vi fandt hinanden i Nuija. Vores forsanger Nick Ørbæk, opdagede, at jeg stadig spillede musik gennem de sociale medier. Og for eksempel med vores trommeslager fra Island, Valgeir, som jeg aldrig har mødt før, så lægger han videoer ud på sin Instagram profil for at vise, hvor god han er til at spille på trommer.

Magnus har selv en Instagram profil, som han bruger til at vise, hvad han kan med guitaren. Og hans første video er blevet set af mange.

– Det går hurtigt hvis man er god til det, jeg har lige lavet en musikside på instagram, hvor min første video er blevet vist 3-4.000 gange, hvor jeg bare improviserede med guitaren.

Du kan følge Magnus på hans Instagram profil her.

Om Nuija

Nuija er et østgrønlandsk ord for sky. Og grunden til, at bandet har valgt et østgrønlandsk ord, er fordi at det er midtpunktet mellem Island og Vestgrønland. Bandet har nemlig et samarbejde med en trommeslager fra Island.

Bandet består af:

Najannguaq Qvist: Violin, vokaler

Magnus Biilmann Trolle: Leadguitar, vokaler

Lona F. Platoú: Bas, vokaler

Valgeir Skorri Vernharðsson: Trommer

Nick Ørbæk Jacobsen: Vokaler, guitar 

Kasper Roland Høberg: Producer, lydmand, manager

Del

Gik du glip af disse nyheder?
Rådgiver for NAPA, Pauliina Oinonen
Klar og parat til at rådgive

NAPAs rådgiver er på plads. Tjansen blev taget af Pauliina Oinonen, og hun er klar til at vise, hvad hun kan! Trods vinterstormene i januar 2022 ankom vores rådgiver – dog en hel uge forsinket. Pauliina kommer oprindeligt fra Finland, men hun har boet i

Læs mere »