NNK 25.-28. maj 2023
i støbeskeen
Nuuk Nordisk Kulturfestival 2021 blev et åndehul og en pejling mod lysere tider.
Kunstnere og aktører i alle former og farver gæstede Nuuk ved udgangen af oktober.
Ca. 2500 gæster over 4 dage. 200 kunstnere og aktører fra hele verden, der skulle udstille og underholde i 15 venues.
For Kommuneqarfik Sermersooqs kulturafdeling, som havde styringen op til sidste festival, er der ingen tvivl om, at det var en succes.
Fra den 28. til 31. oktober var Nuuk et virvar af mennesker og aktiviteter. På biblioteket kunne man opleve spændende foredrag af forfattere, og i Katuaq blev der holdt fede koncerter hver aften.
I Nuuk Kunstmuseum havde Jessie Kleemann og Jeanette Ehlers en fælles udstilling, med værker af Pia Arke.
Og i NUiF blev der holdt gratis koncerter for byens børn og unge, så de under sikre omgivelser kunne være med til den store festival.
ANGALANEQ i lys lue
Temaet til årets Kulturfestival var ’Angalaneq’, ’at rejse’.
Det sidste halvandet år havde Grønland været underlagt Coronaens jerngreb, men vi kunne igen se mod lysere tider.
Det var tid til at rejse igen. Ikke blot fysisk, fra land til land, men også mentalt.
De mange måneder, hvor vi alle gik og passede på ikke at nærme os hinanden for meget, hvor kulturen blev tilsidesat for befolkningens bedste, kostede os også underholdningen.
Og med Nuuk Nordisk Kulturfestival kunne mange igen leve op, og tage den mentale rejse ud af virussen lænker, ud i den abstrakte frihed, der eksisterer på tværs af kulturerne, og som end ikke pandemien kan slå ihjel.
Festivalen startede ud med et brag af en parade. Odinteatret underholdt med kostumer og musik hele vejen fra Forsamlingshuset til Nuuk Center. Ved Katuaq stoppede optoget, og til live musik blev temaet ’Angalaneq’ hængt op og tændt ild til.
Herefter fandt den store skare over i Nuuk Center, hvor Borgmesteren og Naalakkersuisoq for Kultur holdt åbningstaler.
Plads til alle
Nuuk Nordisk Kulturfestival er den eneste af sin slags i Grønland, og en af ganske få i hele det nordiske fællesskab. Festivalen samler nemlig underholdning og aktiviteter fra ikke bare én kunstart, men fra mange forskellige udtryksformer indenfor musik, billedkunst, forskning, litteratur og teater.
Kunstnerne bliver stadigt mere kreative med måden, de udtrykker sig på og hvordan de kombinerer forskellige medier, og festivalen bliver et ånderum for befolkningen, hvor de kan søge al mulig underholdning lige til deres egen smag.
Festivalen er også et rum, hvor kunstnerne kan dele erfaring med hinanden. Der bliver skabt nye netværk og samarbejder, og ved festivalens afslutning har kunstnerne og aktørerne, de lokale såvel som gæsterne, opnået ny viden og inspiration til at skabe endnu mere ny og udfordrende kunst.
Et af de arrangementer, som især samlede folk fra alle sider, var de talks, der foregik i GUXs gamle gymnastiksal. Her kunne publikum hver dag opleve kunstnere og aktører diskutere og reflektere over Nuuk Nordisk Kulturfestival, og hvad arrangementet har af betydning for det kulturelle arbejde i Grønland og Norden.
Bestyrelsen på besøg
Foruden glæden ved at Kulturfestivalen endnu en gang blev afholdt med succes, havde vi også glæden af endelig at gæste vores bestyrelse.
NAPAs bestyrelse, der blev udpeget i 2020, havde ikke før haft muligheden for at mødes fysisk tidligere. Derfor var Nuuk Nordisk Kulturfestival et helt oplagt tidspunkt at samle de fem medlemmer, der alle kommer fra forskellige lande i det nordiske fællesskab.
Og så fik bestyrelsen tilmed fornøjelsen af, uventet at hilse på en række kolleger, da Norsafes styregruppe også var til stede i Nuuk på samme tid.Under deres ophold blev bestyrelsen budt på lokal mad til en reception, og de kom på en sen sejltur med Nuuk Water Taxi efter et udsøgt måltid på Restaurant Unicorn, foruden selvfølgelig at have fri adgang til samtlige arrangementer, der skete under NNK21.
Til højre ses NAPAs bestyrelsesformand, Claus Kjeld Jensen, under middagen på Restaurant Unicorn, hvor der også blev underholdt med maskedans.
25. til 28. maj 2023
Når Nuuk Nordisk Kulturfestival næste gang løber af stablen, bliver det som noget nyt til forsommeren i stedet for.
På det tidspunkt er sneen smeltet, og varmen er på vej. Lyset varer længe, og det mærkes på stemningen i byen; Nuuk summer af liv.
Vi ser frem til denne gang at bringe festivalen på et tidspunkt, hvor vi ikke udfordres af snestorme, der forsinker flytrafikken og truer med spontane strømafbrydelser.
Det mere stabile og rolige sommervejr kan tilmed give lejlighed til flere oplevelser for de mange gæster, der kommer udefra, når kunstnere og aktører fra hele Norden og resten af verden kommer til Nuuk for at dele viden og erfaring med de lokale aktører.
Festivalen, der sker hvert andet år, har kørt siden 2015, og når NAPA igen tager roret frem til 2023, er det femte gang, vi sammen med Kommuneqarfik Sermersooq, Katuaq, Nunatta Isiginnaartitsisarfia, Nuuk Kunstmuseum og Nunatta Atuagaateqarfia kaster os ud i et af de største events, Nuuk har at byde på.
- Arktiske perspektiver, Begivenheder, Grønland, Identitet, Kultur, Norden, Nordisk tillid, Nyt, Projekter
- Dida G. Heilmann
Del
Gik du glip af disse nyheder?
Nåede du ikke at aflevere din historie til Allatta Ung? Så kan du stadig nå det!
Skrivekonkurrencen for unge, Allatta! vil engagere flere unge til at sende deres uhyggelige historier, derfor er fristen for at indsende historier rykket til 7. marts. Vi har fået rigtig gode og uhyggelige bidrag op til deadline, og det er vi virkelig glade for. Men vi
Nunatta Atuagaateqarfia og NAPA inviterer til litteraturarrangement
Nunatta Atuagaateqarfia og NAPA sætter Niviaq Korneliussen og den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdóttir i stævne til en snak om temaet selvmord, som de har til fælles i deres romaner Blomsterdalen og Ar. Tirsdag den 27. oktober kl. 19.00 på Nunatta Atuagaateqarfia (Landsbiblioteket) Aftenen vil
Teaterforestillingen Tarnima Nammatai er på turne
På billedet ses Naleraq Eugenius, Nukakkuluk Kreutzmann, Rasmus Lyberth, Hans Ole Amossen, Karina Møller og Klaus Geisler. I foråret 2021 producerede Teater freezeProductions teaterforestillingen Tarnima Nammatai med støtte fra Socialstyrelsen, Statens Kunstfond, NAPAs kulturstøtteprogram, Katuaq, Århus Kommune, Nunafonden og Nuuk Lokaludvalg. Forestillingen turnerede med stor
NAPA møder børn og unge i Diskobugten
NAPA rejser til Diskobugten i perioden fra den 3. juni til den 18. juni 2021. NAPA vil mødes med børn og unge samt lærere for at fortælle om deres nordiske muligheder samt lave drømmeworkshop på nogle af skolerne i Diskobugtens byer. Borgerne kan også møde