Mere samarbejde mellem unge Inuit og Sámi i fremtiden

Unge på tværs af Arktis deler erfaringer og skaber samarbejder, der giver dem både fællesskab og kontrol over egen fremtid

Projektet, Naapitta – Let´s meet! løb af stablen den første weekend af september, hvor grønlandske og samiske unge mødtes i Nuuk og udforskede forskelle og ligheder mellem sami- og inuitkultur. Weekenden bød på forskellige aktiviteter og besøg rundt i Nuuk samt workshops og oplæg, der inspirerede de unge til fremtidige projekter og fællesskaber på tværs af kulturer. De unge drøftede deres egen fremtid ud fra kultur og der var meget nysgerrighed efter at opleve perspektiver på tværs af Norden.

I knew about Inuit, but not really that much. Naapitta was both interesting and enlightening. We got to know the different perspectives about what kind of problems different people are facing. I think we can do a lot to help each other out – Niila Juhán, deltager i Naapitta og aktiv i foreningen Finnish Sámi Youth i Helsinki.

På trods af forskellige kulturelle perspektiver, oplever de unge ligheder og en særlig gensidig forståelse til hinanden, som oprindeligt folk. Det er alt fra fortællinger om nordlyset til konsekvenserne af relationen mellem oprindelige folk og en statslig centralmagt, som vil sætte rammerne for både livsvilkår og tankesæt.

Even though we are so separated, we face similar issues. So much more education about the indigenous people´s rights should be forced, I think. – Qillaq Olsen, deltager i Naapitta og forperson for Sipineq+ i Nuuk.

Der har længe har været behov for en kulturudveksling som denne, da Sámi og Inuit kan lære meget af hinanden. Derfor er deltagerne rigtig glade for at få muligheden gennem Naapitta. Qillaq fremhæver, at udfordringer, som Inuit står overfor, kunne løses både hurtigere og på en mere hensigtsmæssig måde, hvis man havde lært af hinanden noget før.

This cultural exchange could have been way earlier. It could have been so much maybe easier to find solutions to the problems we face every day. They could have been solved, maybe faster, maybe in a better way – Qillaq Olsen.

Gruppen følger nu hinanden på instagram og udtrykker, at der klart er potentiale for at holde kontakten, når Naapitta er slut. For de to unge deltagere har det nye bekendtskab til hinanden åbnet op for muligheden om fremtidige projekter på tværs af Sámi og Inuit.

We can help each other build the next years sápmi-pride. It would be nice if we could invite some of you – Niila Juhán.

– Qillaq Olsen.

Naapitta er et samarbejde mellem Sorlak, fællesrådet for børne- og ungdomsorganisationen i Grønland og Dansk Ungdoms Fællesråd og NAPA, Nordens Institut i Grønland. For NAPA er det vigtigt at støtte unge i Norden og Arktis til selv at definere deres fremtid. Naapitta er en del af projektet NORÐ, som er et partnerskab mellem alle de nordiske ungdomsråd med fokus på at skabe fællesskaber mellem unge i Norden.

Fotografier taget af Aqqalu Augustussen

Del

Gik du glip af disse nyheder?
En forfrisket tilbagevenden

Efter at have været på barsel er Nina Paninnguaq Skydsbjerg Kristiansen tilbage på kontoret hos NAPA. Nina startede på NAPA som rådgiver tilbage i August 2021. Nu da hun er tilbage, har tingene ændret sig. Nina er nu nemlig ansat som souschef – og bliver

Læs mere »
En mand og en kvinde står, og kigger op på hinanden med røg omkring dem.
Et dramatisk blik ind i Grønlands historie

Det Kongelige Teater i København gav scenen til Grønland, da de i januar viste urpremieren af ”Præsten og åndemaneren” skrevet af grønlænderen Makka Kleist. Forestillingen gav et dramatisk og indsigtsfuld kig ind i starten på Grønland og Danmarks fælles historie. Grønlænderen Makka Kleist stillede sig

Læs mere »
Det første webinar for Arktisk Samarbejdsprogram afholdt

Nordens institut i Grønland / NAPA og Ilisimatusarfik har afholdt det første infomøde om Arktisk Samarbejdsprogram den 18. januar 2022, der blev afholdt online som webinar. Der var omkring 70 deltagere fra bl.a. Grønland, Danmark, Norge, Finland og Island. På webinaret blev der informeret om

Læs mere »