Mere samarbejde mellem unge Inuit og Sámi i fremtiden

Unge på tværs af Arktis deler erfaringer og skaber samarbejder, der giver dem både fællesskab og kontrol over egen fremtid

Projektet, Naapitta – Let´s meet! løb af stablen den første weekend af september, hvor grønlandske og samiske unge mødtes i Nuuk og udforskede forskelle og ligheder mellem sami- og inuitkultur. Weekenden bød på forskellige aktiviteter og besøg rundt i Nuuk samt workshops og oplæg, der inspirerede de unge til fremtidige projekter og fællesskaber på tværs af kulturer. De unge drøftede deres egen fremtid ud fra kultur og der var meget nysgerrighed efter at opleve perspektiver på tværs af Norden.

I knew about Inuit, but not really that much. Naapitta was both interesting and enlightening. We got to know the different perspectives about what kind of problems different people are facing. I think we can do a lot to help each other out – Niila Juhán, deltager i Naapitta og aktiv i foreningen Finnish Sámi Youth i Helsinki.

På trods af forskellige kulturelle perspektiver, oplever de unge ligheder og en særlig gensidig forståelse til hinanden, som oprindeligt folk. Det er alt fra fortællinger om nordlyset til konsekvenserne af relationen mellem oprindelige folk og en statslig centralmagt, som vil sætte rammerne for både livsvilkår og tankesæt.

Even though we are so separated, we face similar issues. So much more education about the indigenous people´s rights should be forced, I think. – Qillaq Olsen, deltager i Naapitta og forperson for Sipineq+ i Nuuk.

Der har længe har været behov for en kulturudveksling som denne, da Sámi og Inuit kan lære meget af hinanden. Derfor er deltagerne rigtig glade for at få muligheden gennem Naapitta. Qillaq fremhæver, at udfordringer, som Inuit står overfor, kunne løses både hurtigere og på en mere hensigtsmæssig måde, hvis man havde lært af hinanden noget før.

This cultural exchange could have been way earlier. It could have been so much maybe easier to find solutions to the problems we face every day. They could have been solved, maybe faster, maybe in a better way – Qillaq Olsen.

Gruppen følger nu hinanden på instagram og udtrykker, at der klart er potentiale for at holde kontakten, når Naapitta er slut. For de to unge deltagere har det nye bekendtskab til hinanden åbnet op for muligheden om fremtidige projekter på tværs af Sámi og Inuit.

We can help each other build the next years sápmi-pride. It would be nice if we could invite some of you – Niila Juhán.

– Qillaq Olsen.

Naapitta er et samarbejde mellem Sorlak, fællesrådet for børne- og ungdomsorganisationen i Grønland og Dansk Ungdoms Fællesråd og NAPA, Nordens Institut i Grønland. For NAPA er det vigtigt at støtte unge i Norden og Arktis til selv at definere deres fremtid. Naapitta er en del af projektet NORÐ, som er et partnerskab mellem alle de nordiske ungdomsråd med fokus på at skabe fællesskaber mellem unge i Norden.

Fotografier taget af Aqqalu Augustussen

Del

Gik du glip af disse nyheder?
Nordisk Kulturkontakt, Helsinki
Søg støtte til dit nordiske projekt

Mulighederne for at få støtte til kulturprojekter i Norden er mange. NAPA’s Kulturstøtteprogram er én af dem, men der er mange andre. Flere puljer kan søges via Nordisk Kulturkontakt, som er en nordisk kulturinstitution i Helsingfors i Finland Nordisk Kulturkontakt administrerer Nordisk Ministerråds støtteprogram for

Læs mere »
borgere i nuuk center til åbningen af nuuk nordisk kulturfestival 2021
NNK 25.-28. maj 2023
i støbeskeen

Nuuk Nordisk Kulturfestival 2021 blev et åndehul og en pejling mod lysere tider. Kunstnere og aktører i alle former og farver gæstede Nuuk ved udgangen af oktober. Ca. 2500 gæster over 4 dage. 200 kunstnere og aktører fra hele verden, der skulle udstille og underholde

Læs mere »
NAPA byder velkommen til nye medarbejdere

NAPA byder velkommen til sin nye rådgiver Nina Paninnguaq Skydsbjerg og kommunikationspraktikant Maasi Brøns Chemnitz NAPA er meget glad for at kunne fortælle, at vi har ansat Nina Paninnguaq Skydsbjerg som ny rådgiver i NAPA. NAPA fik 23 ansøgninger til stillingen og Nina Paninnguaq Skydsbjerg

Læs mere »