Niviaq og Katti

Grønlandske kultursamtaler i Norden: Litteratur

Forfatter Niviaq Korneliussen og forlagsejer Katti Frederiksen snakker om vilkårene for forfattere i Grønland. Lyt eller se samtalen. 

NAPA vil i de kommende uger udgive Grønlandske Samtaler i Norden.

I dette afsnit taler vi med forfatter Niviaq Korneliussen og forlagsejer Katti Frederiksen.  

Introduktion

Her er en opsummering af samtalen med de to interviewpersoner og deres hovedbudskaber. Du kan se eller lytte til samtalen mellem Niviaq Korneliussen og Katti Frederiksen nedenfor. 

Obs.: Niviaq Korneliussen og Katti Frederiksen taler grønlandsk. 

Niviaq Korneliussen:

  • Udviklingsmæssigt er det litterære miljø i Grønland er en smule bagud i forhold til de andre kunst- og kulturområder. Vi er stadig ved at lære det litterære miljø at kende som samfund.
  • Mange private forlag er ofte nødt til at afvise manuskripter eller bøger, fordi de mangler midler.
  • Som forfatter ville jeg ikke have haft mit forfatterskab som min primære indtægtskilde, hvis jeg ikke havde udgivet mine bøger på dansk.
  • Skrivekonkurrencen Allatta! var med til at kickstarte min forfatterkarriere. Gennem konkurrencen udviklede jeg mig i samarbejde med de andre deltagere. Hvis man kan lide at skrive, så er skrivekonkurrencen en rigtig god mulighed for at få feedback og støtte. Selvom hvis man er en smule genert eller tilbagetrukken.

Katti Frederiksen:

  • Siden det offentligt ejede forlag Atuakkiorfik lukkede i 2009, har der været færre årlige udgivelser af grønlandsksprogede bøger.
  • Det betyder, at kun private forlag udgiver grønlandsksprogede bøger.
  • Det vigtigste redskab til at bevare det grønlandske sprog er bøger, og derfor er det besværligt med begrænsede grønlandsksprogede udgivelser.
  • Ifølge en undersøgelse, som Grønlands Forfatterforening har foretaget, er læselysten i Grønland blevet mindre, og der er mangel på bøger for børn og unge.
  • Gennem skrivekonkurrencen Allatta! har vi fået litterære talenter.

Allatta! – Et springbræt for litterære talenter

Niviaq Korneliussen er den første grønlandske forfatter, der har vundet Nordisk Råds Litteraturpris. Selvom hun altid har brændt for at skrive, fik hun sit gennembrud på det grønlandske litterære marked gennem NAPAs egen konkurrence i samarbejde med Nunatta Atuagaateqarfia, Kalaallit Atuakkiortut og Milik Publishing, kaldet Allatta! Det var første gang, konkurrencen blev afholdt i 2013, og Niviaq var selvfølgelig blandt de 10 dygtigste deltagere. Allerede året efter konkurrencen stod hun klar med sin debutroman, HOMO Sapienne, udgivet på Milik Publishing.

Siden 2013 har NAPA i samarbejde med andre litterære aktører kørt projektet Allatta! (Lad os skrive! på dansk). Den første udgave af Allatta! blev afholdt i 2013 med temaet ”Ung i Grønland, ung i verden”. Det resulterede i en samling af noveller skrevet af og for unge, hvor 10 unge grønlandske forfattere fortæller om at være ung i Grønland. Gennem den første udgave af Allatta! fik Sørine Steenholdt, Pivinnguaq Mørch og Niviaq Korneliussen deres gennembrud på det grønlandske litterære marked, da de var blandt de ti vindere af konkurrencen.

I 2015 udkom en ny antologi med 10 noveller af grønlandske forfatterspirer med fremtidstemaet ”2040”. Her fortæller de 10 unge vindere om en forholdsvis nær fremtid, hvor novellerne tematiserer aktuelle emner som minedrift, magtforhold, kærlighed, rigdom/fattigdom, sygdom og krig.

Den tredje udgave af Allatta! udkom i 2018, hvor forfatterne blev bedt om at skrive om begrebet ”rummelighed” og alt, hvad dette begreb kunne associeres med.

NAPA er nu i gang med den fjerde udgave af Allatta! i samarbejde med Kalaallit Atuakkiortut (Grønlands Forfatterforening) med temaet ”Uhyggelige fortællinger”.

FAKTABOKS

Produktion af de grønlandske kultursamtaler i Norden er støttet af Nordisk Kulturfond i projektet Nordic Talks.

Formålet er at inspirere til en ny type dialog hvor den grønlandske kunstverdens praksis drøftes og stimuleres til udvikling. Hensigten er at stimulere til en nyudviklet diskussions form om kulturpolitikkens udvikling i et lokalt, nationalt og nordisk perspektiv – men først og fremmest om arktiske perspektiver i Grønland. De deltagende kunstnere, kulturaktører og kulturpolitikere vil drøfte kunstens vilkår og diskutere Grønlands kulturpolitik.

Det er forhåbningen at de øvrige nordiske lande også vil blive inspireret til nye dialoger og samarbejder med Grønland. 

Disse samtaler vil danne grundlaget for en fortsat samtale som vil foregå under Nuuk Nordisk Kulturfestival 2023.

Du kan følge Grønlandske Samtaler i Norden her.

 

Del

Gik du glip af disse nyheder?
Niviaq og Katti
Grønlandske kultursamtaler i Norden: Litteratur

Forfatter Niviaq Korneliussen og forlagsejer Katti Frederiksen snakker om vilkårene for forfattere i Grønland. Lyt eller se samtalen.  NAPA vil i de kommende uger udgive Grønlandske Samtaler i Norden. I dette afsnit taler vi med forfatter Niviaq Korneliussen og forlagsejer Katti Frederiksen. Introduktion Her er

Læs mere »
Børn og unges kunstværker fra workshop i Sisimiut
NAPA møder børn og unge i Diskobugten

NAPA rejser til Diskobugten i perioden fra den 3. juni til den 18. juni 2021. NAPA vil mødes med børn og unge samt lærere for at fortælle om deres nordiske muligheder samt lave drømmeworkshop på nogle af skolerne i Diskobugtens byer. Borgerne kan også møde

Læs mere »
Man kan nu ansøge til Arktisk Samarbejdsprogram

1. december åbnede ansøgningsrunden for Nordisk Ministerråds arktiske pulje. Den 13. januar vil NAPA holde et webinar om det Arktiske Samarbejdsprogram. Årets store ansøgningsrunde til det arktiske samarbejdsprogram er nu åben. Både nye og tilbagevendende ansøgere kan allerede nu søge midler fra puljen på vores

Læs mere »
17 arktiske samarbejdsprojekter finansieret indtil videre

Arktisk Samarbejdsprogram, administreret af NAPA, Nordens Institut i Grønland og Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, har indtil videre bevilget midler til 17 projekter i år med et samlet beløb på 7 mio. DKK. Arktisk Samarbejdsprogram har til formål at fremme nordisk samarbejde i Arktis og bidrage til

Læs mere »