Unge forfatterspirer finpudser deres uhyggelige historier under skrivebootcamp i Nuuk

Seks unge talenter har deltaget i Allatta! deltagere har sammen med Paninnguaq Boassen og Sørine Steenholdt været fuld i gang med at gøre deres uhyggelige historier endnu bedre. 

Litteraturen og lysten til at skrive er vigtig for at udvikle det grønlandske sprog, og talentudvikling er forudsætningen for, at vi får flere forfattere i internationalt format. Derfor arbejder Nordens Institut i Grønland (NAPA) og Grønlands Forfatterforening (Kalaallit Atuakkiortut) sammen om talentprogrammet Allatta! 

Allatta! Novellekonkurrencen gennemføres nu for fjerde gang. Allatta! har været en vigtig platform for at fremme unge litterære talenter i Grønland. Tidligere deltagere har opnået bemærkelsesværdig succes, hvor forfattere som Niviaq Korneliussen er kommet ud af denne konkurrence. Denne udgave af Allatta! kredser om temaet “uhyggelige historier”, der inviterer unge forfattere til at udforske mystik og spænding. 

Allatta har med stor succes afholdt en fire-dages skrivebootcamp for seks unge talenter. Bootcampen med Paninnguaq Boassen og Sørine Steenholdt gav de seks unge deltagere værdifulde værktøjer og feedback til at forfine deres historier og pleje deres passion for at skrive. 

I øjeblikket skriver de unge forfatterspirer deres historier færdige, og læserne kan forvente alt fra psykologiske thrillere til fantasifulde historier. Udgivelsen forventes sidst på året. Paninnguaq Boassen, er meget imponeret over de unge: 

– Vi havde en spændende og lærerig bootcamp, hvor Sørine Steenholdt og jeg selv kunne vejlede deltagerne i redigering af deres historier og mulige fremtidige planer om en forfatterkarriere. Det var en vellykket bootcamp med deltagere fra forskellige steder på vestkysten, siger Paninnguaq Boassen og fortsætter: 

– De unge kunne både dele livserfaringer og deres fælles interesse om et muligt kommende forfatterskab. Der er blevet arbejdet hårdt på historierne, og vi glæder os alle til at præsentere det endelige resultat. 

Det kan du glæde dig til 

De seks Allatta!-deltagerne kommer fra forskellige regioner på tværs af Grønland, og hver især bringer de deres unikke perspektiver og skrivestile med. 

Gertrud-Marie “Kiitu” Kreutzmann

Blandt dem er Gertrud-Marie “Kiitu” Kreutzmann, en 24-årig studerende ved Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, der debuterer i Allatta! Kiitus psykologiske thriller dykker ned i kampene for en person, der er hjemsøgt af angst og forfølgelse. Kiitu beskriver hvordan bootcampen gav et befriende miljø til at diskutere hendes historie og indsamle værdifuld feedback:

– Det føles som om, at man bliver hørt. Det er en fed oplevelse at være sammen med de andre dygtige folk i bootcampen. De andre giver feedback til ens tekster og kommer med forslag til, hvordan man kan gøre historien mere uhyggelig. Siden den første dag i bootcampen har jeg fået en masse nye forskellige idéer, siger Kiitu Kreutzmann.

Nialiannguaq Simigaq

Nialiannguaq Simigaq, der kommer fra Qaanaaq og i øjeblikket studerer på handelsskolen i Nuuk, skriver om en tøjbutik og dens dukker i sin rædselsnovelle.

– Jeg har fået rigtig meget ud af bootcampen. Det var også meget sjovere end jeg havde regnet med, fortæller hun.

Pilunnguaq Karlsen Kristensen

Pilunnguaq Karlsen Kristensen er født og opvokset i Kullorsuaq, men bor i dag i bygden Innaarsuit i Nordgrønland, og hun har fløjet den lange tur til Nuuk for at være med til bootcampen. Hun er 22 år og skriver en historie om mentale problemer, der ikke bliver udredt i løbet af opvæksten, og som bliver forværret inde i hovedet på hovedpersonen i form af hallucinationer.

– Siden jeg var lille, har jeg altid elsket at skrive. Under min opvækst har jeg tit tænkt på, at hvis jeg fik muligheden for at udgive nogle af mine værker, så ville jeg gribe muligheden. Jeg kan godt lide at skrive noget om personlig udvikling. Derfor har jeg indsendt min historie til Allatta!, siger Pilunnguaq Karlsen Kristensen og fortsætter:

– Under bootcampen har jeg lært en masse om at være forfatter. For eksempel hvad vi bør vide som forfattere og hvordan vi kan fange vores læsere.

Nivi Mathiesen

23-årige Nivi Mathiesen har rejst fra Qaqortoq til Nuuk sammen med sin søn for at være med til bootcampen. Nivi er født og opvokset i Aappilattoq, men bor i dag i Qaqortoq og går på gymnasiet i Campus Kujalleq. Hendes lærer i gymnasiet havde opfordret Nivi og de andre medstuderende til at indsende deres historier til Allatta.

– Jeg har virkelig lært noget på bootcampen, for eksempel hvordan en historie kan se ud, og hvordan man kan se historien oppefra. Selvom det har været lidt hårdt at have min søn med, så er gået fint, siger Nivi Mathiesen.

Pipaluk Nathansen

Nivis studiekammerat, 17-årige Pipaluk Nathansen, deltog også i bootcampen. Hun er født i Nuuk, men går på gymnasiet i Qaqortoq. Hun skriver om en pige, der oplever unaturlige ting i sit hjem og finder ud af at, der ligger gamle grave under huset.

– Efter bootcampen føler jeg, at mine skriveevner er blevet bedre. Vi har fået mange nye værktøjer, som vi kan bruge til vores historier, siger Pipaluk Nathansen.

Ea Hoffmeyer

Ea Hoffmeyer på 16 er også fra gymnasiet i Qaqortoq. Hun skriver om en person, som bliver forfulgt af skyldfølelse.

– Det har været meget sjovt og lærerigt at være med til bootcampen. Det har været hyggeligt at være sammen med andre, der også interesserer sig for at skrive. Jeg kan godt lide at analysere noveller og andre skriftlige værker, og jeg har nu fået endnu flere værktøjer, siger Ea Hoffmeyer.

Antologi udgives op til jul

Kulminationen af de seks deltageres debutnoveller bliver en antologi, der er planlagt til udgivelse i december i år. Antologien vil også indeholde grafiske elementer, takket være den unge kunstner Nicholas Rosing Petersen.

Skriveprojektet ejes af NAPA og Kalaallit Atuakkiortut (Grønlands Forfatterforening).

Andre partnere: Arctic Media v./ Sørine Steenholdt og Afdeling for Sprog og Litteratur og Medier på Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet).

Projektkoordinator i NAPA og projektleder for Allatta! 4.0 kan kontaktes ved spørgsmål, Maannguaq Rosing: Maannguaq@napa.gl eller 53 33 30.

Del

Gik du glip af disse nyheder?
En gruppe unge fra norden i en cirkel med champagne
Den Nordiske Ungepulje

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd – har siden 1940 interesseret sig for at medvirke til de unges udvikling inden for demokrati og fællesskab. Heri blev projektet Nordens Unge i Bæredygtige Fællesskaber – NUBF – stiftet, så nordens unge fik nye muligheder for at kunne styrke

Læs mere »
Grønlandske kultursamtaler i Norden: Teater

Teaterchef i nationalteatret Susanne Andreasen og Vivi Sørensen, der er studieansvarlig i samme hus, snakker om hvor vigtigt teater er for samfundet i Grønland. Lyt eller se samtalen.   NAPA vil i de kommende uger udgive Grønlandske Samtaler i Norden. I dette afsnit taler vi med

Læs mere »
Rådgiver for NAPA, Pauliina Oinonen
Klar og parat til at rådgive

NAPAs rådgiver er på plads. Tjansen blev taget af Pauliina Oinonen, og hun er klar til at vise, hvad hun kan! Trods vinterstormene i januar 2022 ankom vores rådgiver – dog en hel uge forsinket. Pauliina kommer oprindeligt fra Finland, men hun har boet i

Læs mere »