(N)ORD er NAPAs egen podcast om sprog i Norden, hvor vi opdager, undersøger og udforsker sprog talt på tværs af grænser og kulturer i det nordiske fællesskab.

Der bor 27 millioner mennesker i Norden, der tilsammen taler otte forskellige såkaldte samfundsbærende sprog. Nogle kan ét nordisk sprog, andre kan flere, men fælles for en stor del af de nordiske indbyggere er, at vi forstår hinandens sprog. I (N)ORD tager vi på en rejse rundt i Norden for at møde sprogbrugere, sprogentusiaster og sprogeksperter. Vi optager løbende i flere nordiske lande og med mange nordiske sprogbrugere.

Med podcasten ønsker vi, at nordiske sprog og stemmer bliver lyttet til i hele Norden, og at folk bliver mindre bange for at lytte til de nordiske sprog, de ikke kender. Derfor er podcasten på skandinavisk - dvs. dansk, svensk og norsk. 

Produceret af Malin Corlin og Per Bloch for NAPA
Speak og manuskript af Malin Corlin
Jingle og klip af Per Bloch
Mastering af Mikkel Gemzøe/Varibeat
Logo af Brasse Grafisk Design


(N)ORD kan findes på: 
Apple Podcast
Spotify
Soundcloud


1. afsnit: Kan man glemme sit modersmål?

Det første afsnit af (N)ORD handler om at lære et nyt nordisk sprog ud over sit modersmål. Det handler om, hvor svært det kan være at bevare sit modersmål, når man ikke bruger det i dagligdagen. Og det handler om de følelser, der er på spil, når det pludselig bliver en kamp at udtrykke sig på sit eget modersmål.

I udsendelsen møder vi finske Pauliina, der har lært sig svensk, islandsk, færøsk og dansk og nu kæmper for at bevare sit finske.

Vi taler med grønlandske Ivalu, der er bosat i Sverige og oplever, at det grønlandske langsomt forsvinder, men også at det ikke er et tab for hende. Endnu.

Og møder islandske Lena, der efter 13 år væk fra Island oplever, at hun mangler et islandsk "voksensprog". 

Det, vi søger svar på, er: Kan man glemme sit modersmål?