100 portrætter
Initiativet til skriveworkshopperne kommer fra den franske fotograf Charlotte Lakits, der har lavet flere kunstprojekter i Grønland. Blandt andet har hun deltaget på Nuuk Nordisk Kulturfestival 2019, hvor hun fik støtte af NAPAs Kulturstøtteprogram. Med sit aktuelle projekt, Who We Are, spørger hun nutidens ungdom i Grønland hvem de er.
Målet er at samle 100 portrætter af den nye generation. De skal vise al den mangfoldighed og de ressourcer der findes hos de unge i Nuuk. Skriftlige og fotografiske portrætter – fotograferet af Charlotte og skrevet af de unge selv.
Det startede som et dokumentarprojekt om de unge i Nuuk og som et oprør mod fordomme om grønlændere og tendensen blandt fotografer til at foretrække æstetik frem for etik.
“Jeg kommer fra Frankrig og det billede folk har af Grønland i mit hjemland, er langt fra virkeligheden. Det er dramatiseret, romantiseret, altså ikke ærligt. De fleste fotografer kommer herop i kort tid, skyder nogle naturbilleder og snakker ikke med folk”, fortæller Charlotte Lakits.
Skrivning er en superkraft
For at hjælpe de medvirkende i gang med skriveriet inviterede hun forfatterne Pivinnguaq Mørch (GL) og Per Bloch (DK) til at medvirke. Sammen har de før lavet skriveworkshops for Nunatta Atuagaateqarfia, Landsbiblioteket i Nuuk. Pivinnguaq Mørch har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og har udgivet både børnelitteratur, noveller og digte. Per Bloch er ud over sit kunstneriske virke også kommunikationsansvarlig på NAPA og på den måde støttede NAPA ikke med penge fra Kulturstøtteprogrammet, men med interne ressourcer til de skriftlige udfoldelser.
For at motivere deltagerne til at skrive delte Pivinnguaq Mørch og Per Bloch ud af deres foretrukne skriveværktøjer og fortalte om deres egne udgivelser og skriveprocesser. Deltagerne valgte selv, om de ville skrive på grønlandsk, engelsk eller dansk.
“Jeg håber, at de unge vil huske, at de kan altid sætte sig ned og skrive. Når de er vrede eller når de er glade – uanset hvad de føler eller tænker, de kan altid skrive det og få det ud. Ord er vigtige og det at kunne udtrykke sig med ord er, efter min mening en superkraft,” afrunder Charlotte Lakits.
Besøg Charlotte Lakits’ hjemmeside
Læs om Pivinnguaq Mørchs novelle- og digtsamling, “Arpaatit qaqortut” (“De hvide løbesko”), som var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
Læs om Per Blochs spoken word-projekt, “Vi skal noget sammen”, skabt i Grønland med flere grønlandske medvirkende.
Billeder af Charlotte Lakits og NAPA
Andet aktuelt
Grønlandske kultursamtaler i Norden: Kulturpolitik
Det er en målsætning at forbedre forholdene for kunstnere, men kan ikke imødekomme alle ønsker om større bevillinger, fortæller kulturminister, Peter Olsen. Lyt eller se samtalen. NAPA har i de sidste par uger udgivet Grønlandske samtaler i Norden i samarbejde med kunst- og kulturaktører i
NAPA holder sommerferie i juli
Kære alle ansøgere til vores Kulturstøtteprogram. NAPA, Nordens Institut i Grønland, holder sommerferielukket i juli måned. Det betyder, at vi ikke kan behandle ansøgninger i juli. Hvis dit projekt skal løbe af stablerne i august eller september, anbefaler vi, at du sender din ansøgning om
Arktisk Samarbejdsprogram i Grønlands hænder
10 millioner danske kroner. Så meget står Nordisk Rådgivningskomité for Arktis (NRKA) til at skulle uddele årligt til projekter, der arbejder for arktisk bæredygtighed. Den åbne pulje bestemmes årligt, og det endelige beløb fastsættes i december. På Nordisk Råds 73. Session blev det endeligt besluttet,
Mere samarbejde mellem unge Inuit og Sámi i fremtiden
Unge på tværs af Arktis deler erfaringer og skaber samarbejder, der giver dem både fællesskab og kontrol over egen fremtid Projektet, Naapitta – Let´s meet! løb af stablen den første weekend af september, hvor grønlandske og samiske unge mødtes i Nuuk og udforskede forskelle og