Kulturpolitik - kommer senere

Moderator: Nathan Kreutzmann

Producer & Foto: Aqqalu Augustussen

Forholdene for kulturelle kunstnere skal forbedres

 

Under valgkampene går kandidaterne gang på gang til valg på at fremhæve betydningen af kulturaktører og kunstnere og på at skulle forbedre vilkårene for dem.

 

Men det er ikke så let at opnå de mål, når man er blevet valgt ind, fortæller Naalakkersuisoq for kultur, Peter Olsen. Det er dog en målsætning at forbedrede forholdene for kunstnere, men der kan ikke blot kastes penge efter alle, fortæller Naalakkersuisoq.

 

Her er en opsummering af samtalen med Peter Olsen. Du kan se eller lytte til samtalen nedenfor.

Obs.: Peter Olsen taler grønlandsk.

Peter Olsen:

– Forholdene for kunst- og kulturaktører er bedre i dag end for 30 år siden.

– Det grønlandske Selvstyre vil præsentere en ny forskningsstrategi. (Red. efter samtalen blev strategien publiceret januar 2023.)

– Det grønlandske Selvstyre har gennem finansloven hævet tilskuddet til Grønlands Nationalteater fra 8,9 millioner kroner til 10 millioner kroner årligt.

– Teaterchef Susanne Andreasen ønsker, at Grønlands Nationalteater får fire millioner kroner mere årligt. Peter Olsen forstår ønsket men forklarer, at det er svært at finde flere penge, især under den nuværende økonomiske situation efter Covid-19 og krigen i Ukraine.

– Peter Olsen mener, at litteraturområdet i Grønland skal begynde at kigge mere mod de digitale muligheder. For eksempel er det nemmere og billigere at udgive bøger som e-bøger.

– Peter Olsen vil gerne et armslængdeprincip, så det ikke er politikerne der udvælger kunstnere til kulturpriser.

– Oprettelsen af et filminstitut er på tegnebrættet fra politikerens side, og han ønsker at videreudvikle idéen samt finde penge til det på finansloven.

– Peter Olsen erkender, at myndighederne bør give kunst-og kulturaktører bedre forhold.