Nordens unge musikere
GFD Collective, en samling af forskellige musikere fra henholdsvis Grønland, Færøerne og Danmark fik afholdt workshops og koncerter i Grønland i slutningen af 2021. Deres mål? At vække opmærksomhed og interesse for nordens individuelle kulturer, identiteter og sprog igennem den musik som de laver i fællesskab.
GFD Collective er en samling af rappere, sangere, sangskrivere og musikproducenter fra Grønland, Færøerne og Danmark. Kvinderne som etablerede gruppen er sanger og musikproducer Vibeke Falden, og co-projektleder Sanne Wiwe som har baggrund i teater, kulturel projektledelse, musikbooking og tour management. Sammen fik de samlet en gruppe tilbage i 2019 og fik indspillet 10 numre. Derefter startede planlægningen for gruppens musikproduktionscamp, albumprojekt og workshop- og koncertturné, alt i én!
En op-og-ned tur
I den seneste tid har det ikke været let at afholde arrangementer inden for Grønland. Det samme gjaldt for GFD Collective.
– Corona fik i den grad stukket en kæp i hjulet på projektet. Vi fik bevilliget 100.000 fra NAPA i 2020, så vi kunne tage på turné i Grønland, og efterfølgende skulle vi havde taget på turné i Færøerne i 2021 og i Danmark på et senere tidspunkt. Vi endte med at rejse til Sisimiut og Ilulissat, mens vores tur til Nuuk blev aflyst grundet skærpede restriktioner. Men vi nåede vores mål! Vi tog et par krøllede omveje her og der, men vi nåede frem, siger projektleder Sanne Grothe Wiwe.
En mix af sjov og læring
Gruppen genforenede sig i Grønland den 10. november 2021, og rejste igen den 20. november 2021. Inden for disse dage blev der opført et to-dags workshop i Sisimiut og et tre-dags workshop i Ilulissat, mens der også blev afholdt koncerter i byerne, hvor der samlet var omkring 25 børn og unge, som deltog i workshopsene.
Koncerterne blev arrangeret af Arctic Sounds – Music Festival, som også var med til at støtte projektet. Du kan se, hvad der skete i løbet af de forskellige dage på GFD Collectives Facebook side her.
Workshopsene blev afholdt for unge mellem 15 og 20 år, hvor de fik chancen for at skrive og indspille deres egne melodier og lyrik. I løbet af workshopsene havde de unge et par instruktører, som viste, hvordan en musikproces foregår fra skrift til indspilning.
Du kan lytte til de færdige værker fra workshopsene i Sisimiut her og fra Ilulissat her. Du kan også lytte til GFD Collectives egne værker her.
– Vi afholdt workshopsene, så de lokale unge i byerne kunne prøve sig af med de arbejdsmetoder, som vi selv bruger, og måske få en smag for det og arbejde videre med musik i fremtiden. Derefter gør vi alt, hvad vi kan for at holde fast på de unge, som vi har været i kontakt med. Dette foregår via de sociale medier, hvor vi kørende holder folk opdateret med, hvad der foregår i GFD Collective, siger Sanne.
GFD Collective har løbende optaget deres dage og aktiviteter i Grønland med hjælp fra Malene Porup, som var deres fotograf igennem turen. Malene samlede de forskellige klip fra tiden i Grønland i en dokumentar. Dokumentaren indeholder interviews med både medlemmerne i kollektivet og med workshops deltagerne. Du kan se dokumentaren for neden.
Derudover kan du følge med i GFD Collective via deres Facebook og Instagram.
- Børn og unge, Grønland, Identitet, Kultur, Musik, Norden, Nyt, Støttede projekter
- Foto af Nuka Kristiansen
Del
GFD Collective medlemmer:
Sanne Grothe Wiwe – medstifter af GFD Collective sammen med Vibeke, (fra Danmark).
Musikere fra Grønland: Zika, Jens Kleist og Hans-Ole Amossen.
Musikere fra Danmark: Vibeke Falden, Banditte og Fjer.
Musikere fra Færøerne: Jasmin, Silvurdrongur, Harald Fonsdal Johannesen og Karl Andrias Stórá.
Gik du glip af disse nyheder?
NNK 25.-28. maj 2023
i støbeskeen
Nuuk Nordisk Kulturfestival 2021 blev et åndehul og en pejling mod lysere tider. Kunstnere og aktører i alle former og farver gæstede Nuuk ved udgangen af oktober. Ca. 2500 gæster over 4 dage. 200 kunstnere og aktører fra hele verden, der skulle udstille og underholde
Nordiske strygere i Grønland
Den nordiske strygergruppe Unison Strings har lavet workshops for børn og unge og spillet koncerter i Grønland Siden 2014 har den internordiske klassiske strygerfestival, Unison Strings Festival – Greenland, hvert år inviteret strygerelever og professionelle strygere fra Grønland, Færøerne, Island og Danmark til 10 intense
Karen Ellemann besøger NAPA
Generalsekretæren for Nordisk Ministerråd, Karen Ellemann, fik en oplevelse af grønlandsk kultur under sit besøg hos NAPA. Besøget fandt sted i forbindelse med Karens deltagelse i Future Greenland-konferencen i Nuuk. NAPA er en kulturinstitution under Nordisk Ministerråd, der støtter og udvikler kunst- og kulturprojekter i
NAPA lancerer Creative Business Academy Greenland d. 23. november
Kulturen i Grønland er unik, og der er mange dygtige kreative her i landet. Det gælder både inden for design og kunsthåndværk, mode, film og musik. Men vi udnytter ikke de forretningsmæssige potentialer der er i de kulturelle og kreative erhverv. Det vil NAPA være