Den 10. – 14. september tager otte unge forfatterspirer fra Grønland til Island for at deltage i en skriveworkshop, Norden 2040, sammen med unge fra Åland, Island og Færøerne. Målet for workshoppen er at danne et skønlitterært billede af deres fælles nordiske fremtid.

– Mere moderne og aktuelt – noget andet end det typisk grønlandske, siger Maasi Brøns Chemnitz, en af de unge forfatterspirer fra Nuuk, om nutidens litteratur i Grønland. Han håber, at skrive-workshoppen, Norden 2040, i Island kan fremme litteraturen i Grønland.

I alt 26 unge forfatterspirer som kommer fra henholdsvis Grønland, Island, Åland og Færøerne skal igennem et forløb med workshops og udveksling sideløbende med den Internationale Litteratur Festival i Reykjavik. De unge skal skrive skønlitterært om deres vision af Norden 2040 og udgive det på den digitale platform ’Medium’. På den måde vil nutidens politikere, ledere og samfundsinteresserede, stå med en idé om, hvad udkantsnordens ungdom mener om deres egen nordiske fremtid.

– Det spændende er jo, at det er unge fra fire forskellige lande, vi skal møde. Det bliver spændende at høre mere om dem og deres tanker om vores fælles fremtid, fortæller Maasi.

Maasi og de andre inviterede vil blive en aktiv del af den Internationale Litteratur Festival i Reykjavik blandt andet på en side-event til festivalen, hvor de læser op fra deres tekster. Gæsteundervisere og oplægsholdere fra festivalen er ligeledes inviteret til at deltage på workshoppen.

– Att sätta ord på sin vision, att indra läsaren i sin verklighet är inte bara en konstnärlig övning det är också i praktiken demokrati. Norden 2040 är nordiskt samarbete när det blir som mest konkret, siger Mats Bjerde Direktør i NAPA, som er initiativtager til Norden 2040

Norden 2040 er en udløber af Novellekonkurrencen Allatta 2040, og det er otte af de ti vindere fra novellekonkurrencen, som nu får mulighed for sammen med de øvrige unge nordiske deltagere at skrive deres bud på Norden 2040 i Reykjavik.

Workshoppen er initieret af NAPA – Nordens Institut i Grønland og desuden støttet af Nordens Institut på Åland, Nordens Hus på Island, Nordens Hus på Færøerne, Nordiske Kulturfond, NORDBUK og Vestnordisk Hovedstadsfond.

Som nævnt, har man mulighed for at læse hvad de unge skriver under workshoppen – og det kan du gøre via denne link.

Her kan i se eller hente programmet for workshoppen – Program Norden 2040 i Reykjavik.

Kontaktoplysninger:

Maasi Brøns Chemnitz, deltager fra Grønland: maasichemnitz@hotmail.com