De 10 vindertekster fra Allatta! 3.0-konkurrencen er nu blevet udgivet i bogen Paasinninneq - Rum. 

Forfatterne er fra Uummannaq, Ilulissat, Nuuk, Qasigiannguit og Qaanaaq.

Skriveprojektet Allatta! præsenterer tredje generation af unge stjerner på den grønlandske litteratur himmel. Igennem beretninger om identitet, ulykkelig kærlighed, vold, hundeslædekørsel og meget mere, giver de ti vindere af skrivekonkurrencen deres meget forskellige bud på, hvad rummelighed er.

Novelle

Najannguaq Berthelsen, 18 år, Nuuk

Novellen ”Atuaqatitaara” handler om et adoptivbarn, og novellen behandler identitet, fremmedgørelse, kritik af landsmænds intolerance overfor ’fremmede’ mv.

Paninnguaq Møller, 28 år, Nuuk

Novellen ”Nalujuakkat” har en eksistentialistisk tilgang til temaet ”rummelighed”, som bl.a. behandler Skyggemotivet; om det kan det lade sig gøre at give hinanden plads i parforhold – og kritik af den negative virkning af den ødelæggende side af social kontrol m.v. .

Navarana Lennert, 30 år, Nuuk

Novellen ”Inissaqartitsineq” handler om, hvordan naturen altid har plads til dig, hvor jeget er fri for alt det negative, der omgiver en i hverdagen, bl.a via de sociale medier.

Onu Didriksen, 18 år, Nuuk

I sin novelle ”Inuunermi aallartinneq nutaaq”berører Onu emner som tilgivelse og forsoning. Hvordan en families liv tager en ødelæggende drejning efter moderens alt for tidlige død.

Erninnguaq Reimer, 29 år, Nuuk

Novellen ”Toqu akuersissummik pineq ajorpoq - Matup illua tungaani” handler om at give plads til døden, da den del af livet.

Malik Sophus Schøller Jørgensen, 24 år, Nuuk

Maliks novelle ” De Manglende Mellemrum” berører eksistentielle spørgsmål om hvem jeget er, hvad kærlighed er; om orienteringsløshed, selvdestruktion; hukommelsestab; vrede & sorg uden at vide, hvorfra det kommer.

Essay

Katrine Poulsen, 26 år, Nuuk

Katrines essay ”Eqqortoq?” stiller spørgsmål til,hvad ’sandhed’ er; hvad der er rigtigt for én, kan være forkert for en anden. Ligesom pres fra familie, venner, skole om hvad man vil med sit liv; om egne og andres forventninger til en berøres; om offerrolle og samfundsspørgsmål i øvrigt

Tukumminnguaq Nykjær Olsen, 30 år, Nuuk

Tukumminnguaqs essay ”Piumassuserinngisaminnik tappiitsut” handler om splittelsen i samfundet; der bl.a. er grundet stigmatiseringer, sprogdebatten, identitetsspørgsmål mv.

Lyrik

Stine Buur Hvistendahl, 25 år, Nuuk

Stine skriver i sit digt ”Manipuleret” om ulykkelig kærlighed, om at gøre sig fri fra ødelæggende kærlighedslænker.

Kaaleeraq M. Andersen, 25 år, Uummannaq

Kaaleeraqs digt ” Inooqataavunga” berører emnet om at blive overset, og om mere medmenneskelighed.

"Vi er stolte af, at kunne præsentere de 10 vindere af Allatta! 3.0! Det har været inspirerende at se de

mange bidrag vi har modtaget og juryen har arbejdet benhårdt med at udvælge de unge ” – Mia Skifte Lynge, projektleder for Allatta! 3.0

De 10 unge tog i efteråret på en 4 dage lang skrive-bootcamp i Tasiilaq, hvor de sammen med Sørine Steenholdt og en nordisk forfatter arbejdede med deres tekster. De fik feedback, gode råd og mulighed for, at udvikle på deres bidrag til konkurrencen.

I september rejste de unge afsted til Sverige og Danmark på en nordisk inspirationsrejse. Her var de bl.a. på Kulturværftet i Helsingør, hvor nORD – Nordisk Litteratur festival afholdtes, og mødte andre nordiske unge som også skriver, såvel som etablerede forfattere som Kim Leine.

Dertil var gruppen på skrive workshop, på Nordiska Folkhögskolan i Göteborg, Sverige.

Allatta! 3.0 er arrangeret af:

NAPA, milik publishing, Nunatta Atuagaateqarfia og Kalaallit Atuakkiortut

   

Allatta! 3.0 er støttet af: