Der bliver i Grønland givet jævnligt udtryk for, at der mangler grønlandsk litteratur for Grønlands unge, skrevet af de unge selv. Litteratur der afspejler de unges liv i dag. I den sammenhæng er det vigtigt at skabe initiativer, der fremmer en øget produktion af litteratur, der afspejler de unges liv, såvel som udfordrer deres kreative intellekt og ikke mindst fremmer deres læselyst. 

Med den baggrund udskrev NAPA i 2013 en novellekonkurrence for unge i Grønland. Konkurrencen var en succes, og blev derfor gentaget i 2014 og senest i 2018 for Grønlands skrivende ungdom.

Allatta kan oversættes til ”lad os skrive”, og begyndte med Allatta - Ung i Grønland, Ung i Verden fra 2013. I 2014 udskrev NAPA den anden konkurrence med emnet '2040' – hvor de unge forfattere kom med deres litterære bud på hvordan Grønland ser ud i år 2040. Med antologien Rum I Paasinninneq fra Allatta! 3.0 i 2018 var målet at skabe en samhørighed på tværs af landegrænserne til det øvrige Norden, og at give de unge mulighed for at spejle sig i hinandens kultur – idet der blev skabt ny grønlandsk ungdomslitteratur, oversat til et skandinavisk sprog. Derudover blev genre og aldersgruppe udvidet, således at unge mellem 15 og 30 år kunne indsende noveller, lyrik, essays og graphic novels med temaet: Rummelighed.

Med udvidelsen af genren, aldersgrænsen og med temaet blev mangfoldigheden hos Grønlands kreative unge åbnet op. Da der ikke findes en forfatterskole i Grønland, er Allatta-projektet kommet til at fungere som en katalysator for unge forfatterspirer i hele landet.

Betydningen af Allatta for unge og Grønland  

Hele formålet med Allatta!-antologierne er at give de unge opmuntring og et frirum til at skrive, udveksle og afprøve ideer, sparre med hinanden og blive vejledt af professionelle. Samtidig skulle der gennem redaktionsarbejdet opdyrkes og udvikles talenter, som har lysten til og bliver givet muligheden for at skrive videre.

Begge dele er blevet opfyldt af de to første antologier. Efter indsendelsen og udvælgelsen af teksterne kom de unge på bootcamps, hvor de fik sparring og vejledning af såvel hinanden som af de litteraturprofessionelle deltagere Jessie Kleemann og Mette Moestrup samt Niviaq Korneliussen. Allatta!-vinderne tog efter udgivelsen på inspirationsrejser til andre nordiske lande, hvor de besøgte forfatterskoler, højskoler, bogmesser med mere.

Eftervirkningerne af alt dette har således været, at Ung i Grønland – ung i Verden er blevet oversat og udgivet på svensk og som grønlandsk lydbog. Dertil er tre forfattere herfra er fortsat med at skrive og er udkommet selvstændigt – to af disse arbejder i øjeblikket på deres anden bog. Niviaq Korneliussen er blevet et kendt navn i Grønland såvel som Danmark, og nu står hun over for et internationalt gennembrud med tyske, franske og engelske udgaver af romanen HOMO Sapienne. Sørine Steenholdt udgav en novellesamling ’Zombieland’, som blev nomineret til Nordisk Litteraturpris, og Sørine bliver jævnligt inviteret til forskellige litterære events rundt om i Norden. Hun arbejder lige nu på sin roman. Flere af de unge har været inviteret til kulturarrangementer og besøg på gymnasier samt oplæsning fra deres værker. En af de unge fra Allatta! 2040 har klargjort sin historie som et teatermanuskript, og en anden skriver på en roman.

Allatta!-konkurrencen har været det sted, de unge forfattere er blevet hørt og har fået muligheden for at arbejde med deres tekster. Det bedste ved konkurrencen er, at den netop ikke stopper, når antologien er udkommet, men giver de unge mulighed for at forfølge deres talenter og drømme længe efter.

Bøgerne og forfatterne fra Allatta-konkurrencerne er blevet taget imod med stor iver af bibliotekets lånere. Inuusuttut - nunatsinni nunarsuarmilu (2013) er uden konkurrence den grønlandske ungdomsbog med de højeste udlånstal de sidste 4 år. Homo Sapienne (2015) af Allatta 1-vinder Niviaq Korneliussen er på en delt 2. plads i udlånstal. 2040 (2015) ligger på en flot 7. plads. 
I 2016 var Allatta 2040 med i Nordisk Biblioteksuge, hvor den blev læst op som den 3. grønlandske bog nogensinde, som blev læst op under ugen. Således kom en ung grønlandsk stemme til orde i hele Norden i 2016.

 

Udtalelser fra tidligere vindere:

Efter at have været med i Allatta, er jeg blevet mere åben i at vise mine tekster til andre. Tiden efter Allatta har givet mange oplevelser, da jeg er kommet ind i den store litterære verden.
At være en af vinderne af Allatta har åbnet mange døre. Jeg kan endda leve af at skrive, og hvad der hører til
” – Sørine Steenholdt, en af vinderne af Allatta 2013

Det bedste ved Allatta var, at man mødte andre grønlandske unge forfatteraspiranter, og at man fik mulighed for at udvikle skriveteknik. At være med i Allatta har åbnet op for en karriere som forfatter, f.eks. er jeg blevet hyret til at skrive manuskript til et teaterstykke, som skal vises her i februar
– Maasi Chemnitz Brøns, en af vinderne af Allatta 2040

Udgivelser

Forlag: milik publishing

ALLATTA! bliver til i samarbejde i mellem:

NAPA, milik publishing, Nunatta Atuagaateqarfia og Kalaallit Atuakkiortut