18 september 2020

Når NAPA i år inviterer til fejring af Vestnordisk Dag bliver det med unge kreative kræfter som omdrejningspunkt. Blandt andet Niviaq Korneliussen, Josef Tarrak og Pivinnguaq Mørch deltager med hver deres kunstneriske evner. Hele Vestnorden - Island, Færøerne og Grønland - samles om en kunstnerisk aften med fokus på sprog, identitet og kultur, hvor publikum kan vente at blive engageret og inspireret. 

Vestnordisk Dag afholdes hvert år for at fejre samarbejdet og samhørighedsfølelsen mellem de tre nabolande, Færøerne, Grønland og Island. Efterårsjævndøgn blev valgt for dagen til markering af vestnordisk historie og kulturen i de vestnordiske lande. 

Fejringen udfolder sig samtidig i de tre vestnordiske lande og her i Grønland sker det i Katuaq, med et program som også bliver streamet, så det øvrige Grønland og Vestnorden kan følge med. Med aftenen vil NAPA, Nordens Institut i Grønland, gerne hylde og styrke kultursamarbejdet de tre lande imellem. 

NAPAs nye direktør, Anne Mette Gangsøy, fortæller:

“Vi oplever at vi har noget som binder os sammen i Vestnorden. Vi bor på en ø, vi har mange ligheder i naturens muligheder og begrænsninger, vi har et modersmål som snakkes af få mennesker. Aftenens program retter sig imod sprog, kultur og identitet og specielt hvordan vi bruger modersmålet, når vi skal udtrykke os kreativt”.

Vestnordiske kunstnere
Til arrangementet vil romanaktuelle Niviaq Korneliussen og børnebogsaktuelle Pivinnguaq Mørch, som begge har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, fortæller om deres perspektiv på sprog og identitet. Musikerne Josef Tarrak (GL), Katsi Kleist-Eriksen (GL), Jensia Højgaard Dam (FO) og Snæfrið Egilson (IS) debatterer sproglig identitet i musikalsk perspektiv. På den måde bliver temaet for dagen - sprog, kultur og identitet - udfoldet både musikalsk, litterært og kreativt. 

Vestnordisk Dag 2020fejres med et omfattende program i de tre vestnordiske lande. Bag dagen står Vestnordisk Råd, som består af 18 medlemmer fra Grønlands, Islands og Færøernes parlamenter. Seks parlamentarikere fra hvert land. Det blev stiftet i 1985 og rådetsmålsætning er bl.a. at samarbejde om vestnordiske interesser og at bevogte Nordatlantens ressourcer og kultur.

Det bliver formand for Inatsisartut Vivian Motzfeldt, der også er delegationsleder for Vestnordisk Råd, som åbner aftenen sammen med samarbejdsminister Steen Lynge.

Katuaqs direktør Arnakkuluk Jo Kleist afrunder: 

”I Katuaq arbejder vi ud fra en overbevisning om, at kulturen styrker mennesker. Sprog er en del af folks kultur og identitet, og derfor mener vi at mødet mellem kultur og sprog er interessant at udforske. Vi er glade for at kunne støtte op om et arrangement der netop sætter fokus på dette emne”.

Der er gratis entré til Vestnordisk Dag 2020, som arrangeres af Nordens Institut i Grønland (NAPA) og Katuaq for Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke. Arrangementet vil foregå på grønlandsk og dansk og vil blive tolket.

Onsdag den 23. september 2020, kl. 16.30-18.30 i Hans Lynge Salen, Katuaq.

Særafsnit af NAPA's podcast (N)ORD
I anledningen af Vestnordisk dag har vi lavet et særafsnit af vores podcast (N)ORD, hvor vi  dykker ned i islandsk og færøsk og blandt andet tester hvor meget de to folkefærd forstår hinanden. Hør (N)ORD på: Apple PodcastSpotify og Soundcloud eller herunder.

Hvis du er nysgerrig på mere om det vestnordiske samarbejde er her lidt links:

Oversigt over alle aktiviteterne på Vestnordens Dag 2020
https://www.vestnordisk.is/nyheder/aktiviteter-paa-vestnordisk-dag/

Vestnordisk Råds hjemmeside
https://www.vestnordisk.is

Vestnordisk Råd på Facebook
https://www.facebook.com/vestnordisk.org

Læs om Vestnordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2020
https://www.vestnordisk.is/nyheder/nominerede-til-vestnordisk-raads-boerne-og-ungdomslitteraturpris-2020-2/

Læs mere om Vestnordisk Råd på det grønlandske parlament, Inatsisartuts, hjemmeside
https://ina.gl/udvalg/repraesentationer/vestnordisk-raad/om-vestnordisk-raad/?lang=da&fbclid=IwAR3-P4H9LNZryO0JbvN17SaGtamtRRoTdFc_zpDTpKL4ZoC-1Ikua2VAw5I

Program

16:30 Åbning af samarbejdsminister Steen Lynge og formand for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt
16:40 Pivinnguaq Mørch, forfatter
17:00 Niviaq Korneliussen, forfatter
17.20 Kort benstræk
17.25 Musikalsk sproglig øvelse
17.40 Dialog på scenen - sproglig identitet i et musikalsk perspektiv
• Josef Tarrak, Grønland
• Katsi Kleist-Eriksen, Grønland
• Jensia Højgaard Dam, Færøerne
• Snæfríð Egilson, Island
• Moderator: Laura Lennert Jensen
18.25 Tak for i dag af fung. mininister for kultur

3. afsnit: Kan en islænding forstå færøsk?

I tredje afsnit af (N)ORD dykker vi ned i islandsk og færøsk i anledning af Vestnordisk dag 2020. Vi ser på purisme, og hvorfor islændinge og færinger ikke ukritisk optager låneord i sproget, men foretrækker at danne nye ord. Og så tester vi, hvor meget de to folkefærd forstår hinanden.

De medvirkende i dette afsnit er Jensia Højgaard Dam Davidsen, Snæfríð Egilson og Ann-Sofie Gremaud.