9 december 2020

I Sisimiut mødte vi et væld af engagerede mennesker. Børn, unge, ildsjæle, kunstnere og folk fra byens kulturinstitutioner. Vi havde planlagt en række aktiviteter og møder, som på hver deres måde skulle knytte bånd på tværs af aktører samt engagere til at skabe kulturaktiviteter og til at søge nordiske støttemidler. 

Skolen ved badesøen
Først besøgte vi skolen Nalunnguarfiup Atuarfia. Det betyder skolen som ligger ved badesøen. De øverste klassetrin var mødt op til en præsentation af NAPA, vores kulturstøtteprogram og inspiration til kulturaktiviteter, som man kan søge penge til. Det kunne være musik, billedkunst, festivaler, fotografi, kunsthåndværk, workshops og så videre. Vi fortalte om de mange muligheder og kom med eksempler fra Sisimiuts eget kulturliv - blandt andet den lokale musiker Andachan og selvfølgelig byens egen nordiske musikfestival Arctic Sounds. De unge mennesker stillede spørgsmål og hørte om nordiske støttemuligheder og mulighederne for at få hjælp til at søge.

Med os til præsentationen havde vi Kimmernaq K Heilmann, som er bestyrelsesmedlem i festivalen Arctic Sounds og en af byens entreprenører. Med udgangspunkt i sit eget virke, blandt andet som Arctic Adventure Guide, inspirerede hun de unge mennesker til selv at skabe arrangementer og kulturaktiviteter. Det samme gjorde kunstneren Arnajaraq Støvlbæk.

Åben Scene
Om aftenen tog vi til “Åben Scene” i byens kulturhus, Taseralik, hvor scenen er gjort klar til at alle med toner på hjertet kan få et publikum at optræde for. I løbet af aftenen fik NAPA også lejlighed til at præsentere den workshop vi skulle have om søndagen og fortælle lidt om NAPA fra scenen.

NAPAs direktør Anne Mette Gangsøy fortæller:

“Vi ble veldig imponert over hvordan man hadde klart å lage en trygg arena med Åpen Scene hvor musikkinteressert ungdom og voksne sammen underholdt en fredagskveld. Ungdom tuslet opp på scenen og spilte sammen med annen ungdom, på vei ned ble man enig om å spille en sang til - eller det kom en voksen opp og ble med, eller at noen voksne profesjonelle spilte en sang og etterpå overlot scenen til amatører. Det var helt tydelig blitt en møteplass for alle i byen på en fredagskveld.”

Manden bag “Åben Scene” er Jacob Froberg. Han er også leder af byens musikskole, Serravik, samt af festivalen Arctic Sounds, der siden 2014 har samlet nordisk musik i den vestgrønlandske by. Han fortalte passioneret om lokalsamfundets engagement i festivalen og andet fællesskabsskabende arbejde i byen. Om frivillighed, doneret arbejdstid og ikke mindst et stærkt samarbejde mellem lokale institutioner, skoler og kulturhuset.

Hvad drømmer du om?
Om søndagen afholdte billedkunstneren Gudrun Hasle workshop. Inden workshoppen fortalte Arnajaraq Støvlbæk om sine kulturelle projekter. Hun er blandt andet i gang med at etablere et kulturresidens i Sisimiut. Igen var opfordringen klar: mulighederne er uendelige og der er hjælp at hente. 

Bagefter tog Gudrun Hasle over. Hun fortalte om sin kunst, hvor tekstil, broderi og ord møder hinanden. Hun fortalte om det at være ordblind i en ordrig verden og om sin vej til at leve af det hun er bedst til: nemlig at udtrykke sig gennem kunst. Herefter var der blå maling i mange nuancer og blankt papir til alle. Da vi nogle timer efter pakkede sammen havde de fremmødte - børn, unge og voksne - malet og sat ord på deres drømme:

Se NAPAs billeder fra turen på Facebook