Unge skriver om fattigdom i Nordisk projekt

Ordskælv er et samnordisk projekt, hvor udsatte unge skriver om udenforskab i forbindelse med fattigdom. Fra Grønland deltager fire unge forfatterspirer. Ordskælv Grønland begyndte i november 2015, hvor alle otte nordiske lande (Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Åland) påbegyndte hver deres Ordskælvsprojekt. I Grønland fik NAPA – Nordens Institut opgaven.

– Projektets formål er at italesætte udenforskab i forbindelse med fattigdom. Adgangen til kulturelle udtryksmidler og arenaer er i sidste ende et spørgsmål om demokrati : hvis røst høres, og hvis virkelighed beskrives? I den anledning er Ordskælv et nærliggende projekt for NAPA og Grønland at deltage i, siger direktør i NAPA Mats Bjerde.

Konceptet

Konceptet er bygget op af det danske “Hyggefactory” som har adskillige produktioner bag sig. Et gennemgående aspekt i deres måde at arbejde på er, at de ønsker at unge mennesker skal have flere muligheder for at udtrykke sig kreativt omkring nogle hårde oplevelser.

– I tæt samarbejde med NAPA og en styregruppe med repræsentanter fra Nunatta Atuagaateqarfia, Angerlarsimaffik AJA, Kalaallit Atuakkiortut og MIO fik jeg sporet mig frem til fire modige unge personer med meget forskellige historier om udenforskab og fattigdom, forklarer Nina Paninnguaq Skydsbjerg Jacobsen, projektleder fra NAPA og tilføjer:
– Igennem hele processen har Sørine Steenholdt fungeret som mentor for de unge og hjulpet dem med at finde frem til essencen af det de hver Især ville dele i deres historier.

De fire deltagere fra Grønland, som just har sendt deres historier til oversættelse er:

Aputsiaq Brandt
Justus Larsen
Manumina Jensen Poulsen
Paninnguaq Heilmann


Forløb

Undervejs i projektet har de grønlandske deltagere været med på to workshops i Grønland for at få nogle flere værktøjer til at skrive deres noveller. Og til sidst en workshop på Biskops Arnö i Sverige, hvor de mødte alle de andre nordiske forfattere, og hvor de fleste af novellerne også blev færdige. Alle historierne i Ordskælv er skrevet på modersmål og vil desuden blive oversat til engelsk.

– Det har været så inspirerende at følge denne proces og opleve, hvor meget tid og kræfter, der er lagt i at skulle skrive og finde modet frem til at dele. For det er tunge sager. Fattigdom i sig selv er et tabu, og derfor forsøger vi i dette projekt at italesætte, hvad det kan være. Fattigdom er ikke altid økonomisk, men kan også være en følelse fx ensomhed, som en af vores unge forfattere skriver, siger Nina.

Samarbejde

Ordskælv Grønland er støttet af: NAPA – Nordens Institut i Grønland, Selvstyrets Tips og Lotto midler, Sermeq Fonden og NunaFonden. De unge elever har desuden fået undervisning, inspiration og relevante værktøjer igennem forskellige workshops og oplæg af: den islandske forfatter Thorarinn Leifsson, sangerinde og lærer Nina K. Jørgensen, forfatter Niviaq Korneliussen, teambuilder-ekspert Lasse Nymand Petersen og den selvstændige erhvervskvinde og journalist Maren Louise Poulsen Kristensen.

Desuden bliver alle novellerne illustreret af grønlandske kunstnere som alle frivilligt har doneret deres kunstværker til projektet. De fire kunstnere er: Julie Edel Hardenberg, Bolatta Silis Høegh, Sissi Møller & Gukki Nuka Willsen Møller.

Udgivelse

Alle noveller er blandet med fiktion, men er baseret på virkelige hændelser fra de unges liv. I november bliver alle novellerne udgivet en samnordisk antologi med et bind for hvert land på original sprog og engelsk. Alle deltagere i projektet er tilstede under udgivelse i Finland. Efterfølgende arrangerer NAPA en udgivelsesevent herhjemme i første weekend af december.

For yderligere information – kontakt: Projektleder Nina Paninnguaq Skydsbjerg Jacobsen: paninoir@gmail.com.

Du kan købe bogen her: